ФАБРИЦИ О КОРОНИ: ЕУ у бољој позицији сада него на почетку кризе

Танјуг

23. 11. 2020. у 15:47

ЕВРОПСКА унија је сада, са становишта отпорности, у бољој позицији него пре неколико месеци, када је ковид криза почела, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

ФАБРИЦИ О КОРОНИ: ЕУ у бољој позицији сада него на почетку кризе

Танјуг

Фабрици је на онлајн конференцији "Београдски економски форум" подсетио на изјаву званичника из Брисела о важности здраве Уније где ће ЕУ, како је рекао, моћи да се на једном нивоу носи са пандемијом и да доноси координисане политике како би се суочила са кризом.

"Мислим да је јако важно препознати шта је то што мора да се измени и да се размишља о позитивним последицама, јер мислим да ово неће бити последња пандемија", рекао је Фабрици који је говорио о томе шта је могло да се научи из искуства у кризи са корона вирусом.

На почетку су се, каже, могле видети неке слабости система и осетљивост трговине, као и повратак геополитичких тема у пандемији, али и снаге које могу бити позитивне, као што је дигитализација.

"На самом почетку видели смо и солидарност врло брзо и потребу да државе чланице заједно делују, да остану зејдно, али су и показале спосбност да се адаптирају и одговоре на ове изазове", рекао је Фабрици.

Он је додао да су неке мере морале да се ремоделирају како би реакција ЕУ могла бити ефикаснија.

"Научили смо како да се држимо заједно, променимо правила и да размисљамо о томе што ће доћи. Постојаће живот и након пандемије и надам се да ће ускоро доћи до њега", додао је Фабрици.

Фабрици је подсетио на дугорочни буџет од 2021-2027. године и на 750 милијарди евра за опоравак који, како каже, мора бити утемељен на зеленој агенди и дигиталној транзицији, те оценио да је ЕУ успела брзо да одреагује на ситуацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)