МРЕЖА СТИЖЕ У СВА СЕЛА: Бржи интернет за 34 насеља у Србији

Б. Ца.

20. 11. 2020. у 15:49

МРЕЖА СТИЖЕ У СВА СЕЛА: Бржи интернет за 34 насеља у Србији

Фото Танјуг

БРЖИ и стабилни интернет добиће 5.500 домаћинстава у 34 насеља подручјима Новог Пазара, Пријепоља, Горњег Милановца, Владичиног Хана, Књажевца, Ваљева, Лознице, Љубовије и Бачке Тополе.

Уговори потписани са представницима "Телеком Србија", "Орион Телеком", "СББ" и "Сат тракт" резултат су првог у низу јавних позива операторима који је трајао до краја септембра.Оператори се тада нису пријавили за увођење широкопојасне мреже у 15 насеља.

Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, после потписивања првих уговора са оператерима, поручила је да је изградња широкопојасне мреже у руралним подручјима од кључног значаја за укључивање свих грађана Србије у дигитално друштво. Према њеним речима, постоје насеља за које оператори нису заинтересовани чак ни уз финансијску подршку државе, али да ће и тим породицама бити обезмеђењн интернет.

- На хиљаде младих добиће могућност савременог образовања, док ће привредници у тим подручјима моћи боље и успешније да послују -рекла је Матић. - Овај пројекат омогућава и развој предузетништва у области пољопривреде, услуга, домаћег туризма, културне баштине.

Пројекат заједничке изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима, у првој фази укључује укупно 600 насеља са око 90.000 домаћинстава а планирано је да буде завршен у 2022. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)