НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ: Новчаница од 500 евра се не повлачи се из оптицаја

Танјуг

16. 11. 2020. у 16:54

НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ: Новчаница од 500 евра се не повлачи се из оптицаја

Фото Танјуг

Народна банка Србије саопштила је данас да се новчаница апоена 500 евра не повлачи из оптицаја и да грађани немају никаквих разлога за бригу у погледу њеног поседовања и коришћења.

Ова новчаница се може користити за све легалне трансакције, укључујући мењачке послове, полагање на штедњу у банкама, и коришћење за дозвољена плаћања у земљи и у иностранству, наводи се у саопштењу.

Не постоји никаква најава Европске централне банке да би ова новчаница могла да буде повучена из оптицаја, истиче НБС.

Додаје се да је новчаница апоена 500 евра законито средство плаћања у земљама Европске монетарне уније, баш као и сви други апоени новчаница евра, серије А.

Дакле, у оптицају су истовремено две серије новчаница евра.

Поред старе серије А, у оквиру које се налази седам различитих апоена, и то, апоени пет, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евра, у оптицају су и новчанице евра серије Б, пуштане у оптицај сукцесивно од 2013. до 2019. године, која се састоји од шест апоена, будући да не садржи апоен од 500 евра.

Европска централна банка престала да штампа овај апоен у поменутој серији Б јер је примећено да је новчаница од 500 евра из серије А често коришћена у незаконитим трансакцијама.

Из НБС препоручују грађанима да због своје сигурности, а у смислу појаве фалсификата, мењачке послове обављају у банкама и код овлашћених мењача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)