ШОЛАКОВЕ УЦЕНЕ ВАГАЋЕ СТРАНИ СУД: "Телеком" тужи "Јунајтед медију" и у Луксембургу и Швајцарској

Д. Стојаковић

11. 11. 2020. у 12:00

ПРАВНА борба "Телекома" и "Јунајтед групе", осим пред Привредним судом у Београду, водиће се и пред правосудним органима у Швајцарској и Луксембургу.

ШОЛАКОВЕ УЦЕНЕ ВАГАЋЕ СТРАНИ СУД: Телеком тужи Јунајтед медију и у Луксембургу и Швајцарској

Илустрација / Фото Depositphotos

Нове тужбе биће различите од оне која је поднета у Србији и односиће се на уцењивање од стране "Јунајтеда" приликом продужења уговора са "Суперновом" за канале попут Спорт клуба, Н1...

Наиме, компанија којој председава Драган Шолак понудила је нереално високу цену за пренос ових програма у поређењу са истеклим договорима са оператерима који су интегрисани у "Супернову". Осим уцењивачког односа, паралелно су медији "Јунајтед групе" водили кампању против "Телекома", покушавајући да кривицу за изостанак договора свале на националног телекомуникационог оператера.

Почетком године "Јунајтед" је покушао манипулацијом да политизује причу тврдњом да је "Телеком" искључио њихове канале и да се плаши новог уговора због информативне телевизије Н1. Ово, како ће да пише у тужби, не одговара истини, јер је "Супернова" хтела све канале поготово спортске и чак нудила много више новца у поређењу са претходним уговорима.

До договора није дошло и корисници "Супернове" су остали без могућности гледања дела премијум спортског садржаја, али и утакмица националне фудбалске репрезентације. Судови у Швајцарској и Луксембургу су изабрани јер се у овој другој држави налази седиште "Јунајтед групе".

А алпска земља је изабрана и зато што су договори око дистрибуције канала дати швајцарском предузећу, које је, такође, ћерка фирма "Јунајтед групе", али и дистрибутер њихових канала. Иначе, по овом питању "Телеком Србија" поднео је још у јануару ове године пријаву Комисији за заштиту конкуренције.

"Телеком" је како стоји у тужбама био уцењиван да потпише уговор који није у складу са законом, јер је обухватао елементе територијалног разграничења између конкурената. Вршен је притисак да се потпише незаконит уговор, знајући да национални оператер то не може да потпише. Након тога је уследила медијска хајка.

Како "Новости" сазнају, европске тужбе ће бити поднете следеће седмице.

ЧЕКАЈУ ОДШТЕТУ

КОМПАНИЈА "Телеком Србија" у понедељак је Привредном суду у Београду предала тужбу против четири компаније из састава "Јунајтед групе". Одштетни захтев износи девет милијарди динара или око 80 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)