РЕВИЗОРИ ТРАЖЕ СМЕНУ ДРОБЊАКА: Објављен извештај о пословању "Путева Србије" са препорукама за поступање

З. Р.

05. 11. 2020. у 13:51

ДРЖАВНА ревизорска институција је издала препоруку "Путевима Србије" за смену Зорана Дробњака са чела овог јавног предузећа.

РЕВИЗОРИ ТРАЖЕ СМЕНУ ДРОБЊАКА: Објављен извештај о пословању Путева Србије са препорукама за поступање

Фото Танјуг

Они су Надзорном одбору "Путева" дали рок од 90 дана да покрене иницијативу за именовање директора у складу са Законом о јавним предузећима.

- Именовано лице више од шест година обавља функцију вршиоца дужности директора, што није у складу са Законом о јавним предузећима - истичу државни ревизори. - Законом је прописано да период обављања функције в. д. директора не може бити дужи од једне године.

Дробњак је 2007. први пут изабран за директора, а од 2011. је у в. д. стању.

Да би остао на челу ове фирме, коју води скоро деценију, Дробњак би морао да се пријави на конкурс равноправно са осталим потенцијалним кандидатима.

Иако је рекордер по годинама проведеним у в. д. стању, Дробњак није усамљен случај. Према подацима које је објавила организација "Транспарентност Србија" на челу чак 22 јавна предузећа налазе се вршиоци дужности међу којима је чак 19 са истеклим мандатом. Од 34 државне фирме, само девет директора је постављено на јавном конкурсу.

ПРИМЕДБЕ НА ТЕНДЕРЕ

РЕВИЗОРИ су "Путевима" дали укупно 14 препорука, а већина се односи на поступке јавних набавки.

- ЈП "Путеви Србије" је 2018. и 2019. набавило добра, услуге и радове у износу од 51,38 милијарди динара без спроведеног поступка јавне набавке, а да нису постојали разлози за изузеће од примене Закона о јавним набавкама - наводе државни ревизори. - За 51 набавку није документовало да је процењену вредност јавних набавки утврђивало у складу са Законом. Покренуло је 30 поступака у вредности 6,01 милијарду динара, а да нису били испуњени услови.

Активности на додели уговора није спровело у складу са Законом код 22 набавке вредности 4,63 милијарде динара.

Статус руководиоца као вршиоца дужности прописима је ограничен на годину дана, а законом који је усвојен 2012. установљено је да се у јавним предузећима или акционарским друштвима где је држава већински власник, избор директора обавља на основу конкурса.

РЕКОРДЕР Зоран Дробњак деценију на челу "Путева", Фото Танјуг

Законите директоре, изабране на конкурсу или в. д. којима није истекао једногодишњи мандат, тренутно немају ни предузећа "Копаоник", "Стара планина" и "Увац", "Државна лутрија", "Електропривреда Србије", "Емисиона техника и везе", "Мрежа Мост", "Коридори Србије", "Нуклеарни објекти Србије", као ни рудници "Ресавица". И Мири Петровић, в. д. директора "Поште Србије", овај статус је истекао још 2017. године. За челнике железничких предузећа "Србија карго", "Србија воз" и "Инфраструктура железница Србије" пре неколико година су расписани конкурси који никада нису окончани. Њих у в. д. стању воде Душан Гарибовић, Југослав Јовић и Небојша Шурлан, који је постављен на чело "Инфраструктуре" после хапшења и смене Мирољуба Јевтића. Вршиоци дужности руководе и "Транснафтом" и "Голубачким градом", али њима мандат још није истекао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)