ДОБРА ЦЕНА МОТИВИСАЛА ПАОРЕ: Пшеница посејана тек на неких 15 одсто површина, од планираних 600.000 хектара

Ј. Субин

24. 10. 2020. у 09:30

ДОБРА ЦЕНА МОТИВИСАЛА ПАОРЕ: Пшеница посејана тек на неких 15 одсто површина, од планираних 600.000 хектара

Фото Танјуг

ПОВРШИНЕ под пшеницом ове године, захваљујући тренутној доброј цени, биће знатно веће.

До сада је посејано неких 15 одсто, а иако време није ишло много у прилог јесењим радовима на њиви, процењује се да ће све бити завршено у оптималном року.

Како нам је рекао Вукосав Саковић, из Удружења "Жита Србије", сетва се код нас углавном обавља током октобра, али није необично да се сеје и цео новембар. Готово је извесно да ће свих 600.000 хектара под пшеницом, бити засејано чим временски услови то дозволе.

- Пшеница је за последња три месеца поскупела за четири динара по килограму, а разлог томе је што многе државе, због пандемије, праве залихе - говори Саковић. - Уз то, земље праве залихе и улажу у велике инвестиционе фондове у трговину пољопривредним производима. Страх од короне је највеће светске потрошаче пшенице, као што су Египат, државе Блиског и Средњег истока и Кине, приморао да купују много више него што им треба, како би правили залихе.

ВЕЛИКА ТРАЖЊА

НАШИ трговци продали су унапред већ нешто више од милион тона кукуруза. Румунија је ове године имала велику сушу, па су прекинули са продајом, док је принос у Украјини подбацио. Уз то, жетва касни код њих, и нису могли да испоруче све што је требало.

- Нама је то направило велику гужву и огромну потражњу за кукурузом - нагласио је Саковић.

Наш стручњак објашњава да са наставком наше и жетвом у Украјини, треба очекивати и стабилизацију цена, ако не и мањи пад. Наша пшеница, која се на крају жетве продавала за 18 динара за килограм, и тада била међу најскупљима, сада се нуди по 21,5 и 21,7 динара по килограму.

- То је велики скок и није реално да ће тако бити још дуго - сматра Саковић. - И ови што праве залихе, у једном моменту ће и то попунити, а инвестициони фондови купују да би препродали и тако зарадили. Због тога је важно да се процени када је најбољи тренутак за продају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)