АУТОРСКИ ТЕКСТ ГУВЕРНЕРКЕ ТАБАКОВИЋ Економски опоравак већ почетком 2021.

E. B. T.

23. 10. 2020. у 09:30

АУТОРСКИ ТЕКСТ ГУВЕРНЕРКЕ ТАБАКОВИЋ Економски опоравак већ почетком 2021.

Фото архива

НАРОДНА банка Србије очекује да ће током трећег квартала бити надокнађен велики део пада привредне активности из другог тромесечја и да ће пуни економски опоравак уследити до краја ове или најкасније у првом кварталу следеће године.

То је истакла гувернерка НБС Јоргованка Табаковић у ауторском тексту за магазин The Banker.

- Очекивања НБС су да се ове године бруто друштвени производ Србије реално смањи за свега 1,5 одсто, а да следеће године забележимо раст од око шест процената - написала је гувернерка. - Ако Србија ово оствари постоји велика могућност да то буде најбољи резултат од свих европских земаља.

РЕКОРДАН НИВО СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

СРБИЈА је у 2019. години привукла око 60 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану, односно више од свих других земаља заједно - истакла је гувернерка Јоргованка Табаковић за магазин The Banker. - Њихов нето прилив био је 3,6 милијарди евра, што је рекордан ниво који је Србија икада привукла.

The Banker је угледни месечни магазин чији је власник The Financial Times. Уређује се и објављује у Лондону, а покрива британске и међународне банкарске, финансијске и пословне теме.

Објашњавајући улогу централне банке у претходним годинама, истакла је да је кључна улога била постизање, а затим и очување ценовне и финансијске стабилности. У прилог томе навела је да је инфлација са двоцифрене сведена на ниво упоредив са европским земљама и током претходних седам година очувана на нивоу од око два процента.

- Држањем инфлације под контролом смањени су трошкови финансирања привреде, државе и становништва - наглашава Табаковићева. - Ниска инфлација и поверење у НБС су омогућили ублажавање монетарне политике, па је референтна каматна стопа од маја 2013. године смањена за 10,5 процентних поена и износи 1,25 одсто, што је њен најнижи ниво у режиму циљане инфлације. Знатно нижим каматним стопама повећан је расположиви доходак привреде и грађана и подржана кредитна активност, што је подстакло инвестиције, економску активност и запосленост.

Гувернерка истиче и да упркос светској економској кризи и неизвесности изазваној вирусом корона, штедња у Србији наставља да расте. То, према њеној оцени, указује на наставак поверења становништва у стабилност и сигурност домаћег финансијског система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)