КАТАНАЦ ПРЕТИ СУБАГЕНТИМА: Криза у туризму могла би да затвори око 90 одсто продаваца путовања

Ј. Субин

20. 10. 2020. у 12:58

КАТАНАЦ ПРЕТИ СУБАГЕНТИМА: Криза у туризму могла би да затвори око 90 одсто продаваца путовања

Фото архива

И ДОК туристичке агенције, организатори путовања, очекују да ће до краја недеље стићи први предлози за издавање полиса од осигуравајућих кућа, како би могли да наставе са радом, судбина субагената у нашој земљи не охрабрује.

Процењује се да би скоро 90 одсто оних који продају туђе аранжмане, могли да ставе кључ у браву. Пословање "виси о концу" и код великих агенција. Стручњаци упозоравају да, нажалост, не постоји ниједно решење које би могло да задовољи путнике и власнике агенција.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција, субагенти су директно повезани са агенцијама, живе од провизије и немају велики новац са стране. Извесно је зато да ће велики број њих бити затворен.

- Ако се криза продужи, а крај се тренутно не види, мале агенције дефинитивно неће издржати - рекао нам је Сеничић. - Будућност свакако није добра, уколико оваква ситуација потраје још годину или две. Нема помоћи са стране, па ће људи морати да се преоријентишу на неке друге послове, или бар на неки други начин пословања. Тачно је и да ће се око 90 одсто субагената затворити, јер кад немају шта да продају, немају ни од чега да живе. У великом су проблему.

НЕМА ДОБРОГ РЕШЕЊА

ЖАО ми је и путника и радника, али они су се нашли у некој пат-позицији и правог решења проблема између туриста и агенција - нема - објашњава Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. - Одређени број агенција су подмириле своје обавезе према осигуравајућим кућама, а не функционише најбоље ни државни систем. Знамо примере да држава једну агенцију затвори, а власник исте отвори другу, на истој адреси. Можда и сувише грубо звучи, али на тржишту треба да остану само праве и проверене агенције. Заменски ваучери су лоша решења, али у овој ситуацији и нема неког правог и доброг одговора на новонастали проблем.

Туристичке агенције у Србији тренутно не могу да послују јер су, због истека полиса осигурања, остале без лиценци. Већ више од две недеље чека се расплет. Агенције ће моћи да бирају између недостижних банкарских гаранција и полиса осигурања. Свега неколико осигуравајућих кућа је пристало да их издаје, али уз пооштрене услове.

- Промене би требало да се укључе у правилник о гаранцијама, а онда да се уведе боља контрола рада туристичких агенција - истиче Сеничић. - Да осигуравајуће куће формирају реалније наплате и да банкарске гаранције буду прихватљивије. Да се базира на промету агенције, па како то расте, да расте и ниво гранције. То већ функционише у свету. Волео бих када бисмо на државном нивоу успели да склопимо билатералне споразуме са другим државама са којима бисмо имали извесну сарадњу на пољу туризма. То би донело већи степен сигурности за све, а путници би могли да наставе да одлазе на жељене дестинације уз негативан PCR тест.

Уколико агенције не буду могле следеће године да реализују путовања за која су издала заменске ваучере, како објашњава Сеничић, од јануара 2022. године би требало да добију назад паре од својих иностраних партнера. Тек је мали део аранжмана исплаћен у целости, већина је путника је дала од 30 до 40 одсто за своја путовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)