ПАПОВИЋ: Туристичке агенције изумиру! Математичка рачуница забрињавајућа - уплаћених 100 евра туристима сада вреде 15

Промо

15. 10. 2020. у 15:27

ПАПОВИЋ: Туристичке агенције изумиру! Математичка рачуница забрињавајућа - уплаћених 100 евра туристима сада вреде 15

Фото: Н. Фифић

Туристичке агенције, из дана у дан су у све лошијем положају јер, да би добиле нове лиценце мораће да прођу тешке, можда и немогуће преговоре са осигуравајућим кућама.

Ситуација је комплексна, агенције и туристи су потпуно збуњени, а Горан Паповић из Националне организације потрошача наводи да постоји сложен проблем у вези са неиздавањем лиценци. Велики је проблем рачуница, јер математички гледано туристи од 100 евра могу да добију 15 евра, указује Паповић.

- Осигуравајуће куће сад избегавају због страха да до реализације неће доћи услед ковида-19, а други разлог је то што многе туристичке агенције нису ни претходни депозит за осигурање платили. Такође је разлог то што су неке "чувене агенције" својевремено прогласиле стечај, па су осигуравајуће куће колико-толико исплатиле штету потрошачима, а те исте агенције, односно њихови власници су отворили друге агенције и наставили са радом. Класична превара и према потрошачима и према осигуравајућим кућама - наводи Паповић, који указује на забрињавајућу чињеницу.

- Кад саберете вредност уплаћених аранжмана, туристичким агенцијама, са осигураном сумом код осигуравајућих друштва, па то поделите са бројем путника добићете да по аранжману не можете добити више од 15 евра. Преведено, уплаћених 100 евра, сад вреде 15 евра  - додаје Паповић.

Он упозорава на то да недостају озбиљне контроле и озбиљно кажњавање прекршиоца, односно превараната.

Како су само три осигуравајуће куће пристале да издају полисе агенцијама, документација коју ће тражити биће далеко озбиљнија од оне која је до сада била обавезна. Иако издавање полиса неће бити ни упола захтевно, као што су банкарске гаранције, готово је извесно, да део туристичких агенција неће моћи да продужи своју лиценцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)