БРЖИ ОПОРАВАК СРБИЈЕ: После првих осам месеци пад индустријске производње 0,7 одсто

С. Б.

09. 10. 2020. у 07:52

БРЖИ ОПОРАВАК СРБИЈЕ: После првих осам месеци пад индустријске производње 0,7 одсто

Фото: В. Н.

ИНДУСТРИЈСКА производња током првих осам месеци мања је 0,7 одсто него у истом периоду лане.

На крају априла, пад је био много дубљи - чак 6,5 одсто. Пресудан утицај имао је учинак прерађивачке индустрије. Производња електропривреде је у овом периоду смањена за 2,6 одсто, док је рударство забележило раст од 3,2 одсто, наводе у "Макроекономским анализама и трендовима".

Позитиван допринос у прерађивачкој индустрији, у јуну, дало је 15 области, а највише нафтна, прехрамбена и фармацеутска индустрија. У августу је допринос био позитиван код 11 области и то највише у производњи металних производа, одевних предмета, основних метала и хемијској индустрији. Насупрот њима, негативним доприносом у јуну је деловало шест области - пре свега производња моторних возила и приколица, основних метала и производа од гуме и пластике.

- Након изузетно дубоког пада привредне активности у априлу због ефеката пандемије и тек делимичног опоравка у мају, уследили су подаци за наредна три месеца који показују да је опоравак далеко бржи од оног са којим се рачунало - кажу економисти МАТ-а. - Расли су индустријска производња и промет у трговини, а спољнотрговинска размена је после рекордног пада у априлу, па и мају, током наредна три месеца ублажавала међугодишњи пад. После рекордног међугодишњег пада укупне индустријске производње и производње прерађивачке индустрије у априлу, раст у наредним месецима довео је те вредности до нивоа изнад просека претходне године већ у јулу. У августу је тај ниво даље повећан.

У априлу су и извоз и увоз били смањени за више од четвртине. У мају је тај пад био тек симболично редукован, а у јуну и јулу стопа међугодишњег пада је сведена на једноцифрену. У августу је пад готово симболичан. Стручњаци поручују да нема јасних показатеља о динамици инвестиција. Из неких се посредно може закључити да се и оне опорављају, али неки не подупиру такав закључак.

СВЕТСКА БАНКА СЛУТИ МАЊИ ПАД

СВЕТСКА банка је ревидирала изгледе Србије за ову годину. У ажурираном, октобарском извештају прогнозира нам пад БДП од 3, уместо 3,5 одсто. Светска банка у окружењу процењује да ће највећи пад ове године имати Црна Гора - чак 12,4 процента.

Светска банка констатује да је српска економија, после неколико година солидног раста, ушла у рецесију изазвану пандемијом ковида 19. Непосредни негативни утицај на становништво и економију у Србији ублажен је великим фискалним пакетом од око 13 процената БДП-а.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)