ПРЕДЛОГ ЕК: 750 милијарди евра за развој енергетског сектора ЈИЕ

Танјуг

02. 10. 2020. у 17:11

ПРЕДЛОГ ЕК: 750 милијарди евра за развој енергетског сектора ЈИЕ

Фото: Електропривреда

ЕВРОПСКА комисија је предложила данас, на састанку Иницијативе земаља централне и југоисточне Европе о повезивању гасних система (ЦЕСЕЦ), финансијски инструмент вредан 750 милијарди евра, који ће омогућити мобилизацију приватних улагања у енергетском сектору.

Учесници састанка су изразили спремност за јачање регионалне сарадње, координацију и солидарност која је потребна за решавање енергетских изазова с којима се регион суочава, преноси Хина.

Да би допринела привредном опоравку, ЕК је предложила финансијски инструмент Неxт Генератион ЕУ, вредан 750 милијарди евра.

Улагање у енергетски сектор у оквиру Европског зеленог плана ради постизања климатске неутралности до 2050. године, какао је истакнуто, може значајно да допринесе опоравку и да отвори могућности за раст и запошљавање.

Сам ЦЕСЕЦ ће допринети утврђивању приоритета за енергетска улагања у региону и спровођењу нових пројеката за подсршку зеленом опоравку.

У том контексту, министри су разменили мишљења о потенцијалима обновљивих извора енергије у региону ЦЕСЕЦ-а на основу излагања генералног директора Међународне агенције за обновљиву енергију (ИРЕНА).

Домаћини 7. министарске видео-конференције ЦЕСЕЦ-а били су комесарка ЕК за енергетику Кадри Симсон и хрватски министар привреде и одрживог развоја Томислав Ћорић, извијестили су из Министарства господарства и одрживог развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)