АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК: ДФЦ није банка која ће тек тако делити новац, САД желе да се надмећу са Кином око улагања у Србији

Танјуг

26. 09. 2020. у 11:14

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК: ДФЦ није банка која ће тек тако делити новац, САД желе да се надмећу са Кином око улагања у Србији

Фото ДФЦ

ЏОН Сејлор, сарадник америчке Националне асоцијације окружних извозних савета, изјавио је, коментаришући економски споразум који су Београд и Приштина постигли почетком септембра у Белој кући, да је веома важно што се америчка Међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) активирала у региону.

Сејлор, који је био један од оснивача и председник Америчко-српског пословног савета, рекао је за Глас Америке да политичари могу бити усијане главе које говоре шта год им падне напамет, али да ће на крају пословни људи допринети да ствари функционишу.

Осврћући се на кинеска улагања у Србији, Сејлор је указао да Сједињене Државе желе ту да ускоче, појачају ангажман и надмећу се са кинеском страном.

"Познато је да је Србија део кинеске иницијативе 'Појас и пут'. Да је та земља показала интересовање и отпочела улагање у железничку мрежу Србије. Између осталог поставило се питање да ли би и како САД могле томе да доскоче... Формирањем ДФЦ-а створено је тело које би то могло учинити. Очигледно је да је Кина за своју иницијативу определила значајне суме новца, Сједињене Државе не располажу таквим свотама, али ово је први корак", нагласио је Сејлор.

Он је додао да је потребно схватити да је америчка Међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) у ствари развојна банка САД и да ће у сваком пројекту равноправно учествовати, односно улагати новац као партнер.

"Овде је кључна укљученост инвеститора - да ли сви доприносе адекватно? Тај критеријиум је потребно задовољити да би се обезбедила дугорочна одрживост. Тако да ће сваки предложени пројекат бити детаљно проверен у канцеларији ДФЦ-а у Београду - да би била утврђена тачна улога српских партнера. ДФЦ није банка која ће тек тако делити новац без икаквих гаранција - по систему имамо паре ево вам их", рекао је Сејлор.

Говорећи о томе колики је значај отварања канцеларије ДФЦ у Београду, Сејлор је указао да је то веома озбиљна ствар.

"Ако се питате колико је таквих канцеларија отворено широм света... Верујте - не превише", рекао је он.

Сејлор је додао да се, када је чуо да се то догодило, изненадио, јер отварање те канцеларије, како је истакао, говори много тога.

Знате, мислим да је све то повезано са ангажманом амбасадора Ричарда Гренела, који је и специјални изасланик за дијалог Косова и Србије председника САД. Отварањем канцеларије САД показују озбиљност", навео је Сејлор.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

prellee

26.09.2020. 11:36

Drago mi je da se nadmeću sa Kinezima, Rusima oko ulaganja u Srbiju.Tako je uvijek trebalo da bude, a dobili smo i bombe kao nagradu.Neka su se i oni promjenili, a Srbija je slobodna, zdrela država, ekonomski sve jača da izabere partnera koji joj više odgovara. Samo neka nema bully ponašanja, ono nam ništa dobro donijelo nije.

Klm

26.09.2020. 15:07

Da se nadmecu! Narede ti prekidaj ugovor s Kinezima nek razmontiraju ono sto su po istom ugovoru sagradili I opremili ili dobijaju skuplji ugovor puteva od kineskih ponuda I onda bezobrazno da se nameshemo! Verujte samo meni jer sam American!

Ivan Zgrozeni

26.09.2020. 15:22

Reparacije a ne kredite. Srbija ce se zaduziti za auto put koji Srbiji nije potreban ali je potreban Albaniji da se poveze sa Evropom. Zasto to radimo? Americkim bankarima ne verujem. Jugoslaviju su rasturili dajuci joj kredite za koje su znali da nije sposobna da vrati. To je bila politicka odluka. Kako to znam? Kada bankar da kredit koji klijent ne moze da vrati dobije otkaz. Za lose kredite kojima je razbijena Jugoslavija nijedan bankar nije dobio otkaz.

Miomir Maksimcev

27.09.2020. 03:26

I Broza su tapsali po ramenu i davali mu kredite. Vucucu, trazi odstetu a ne kredite. Ne sme im se verovati. Krvatima poklanjaju oruzje koje je upereno ka Srbiji pa imamo dodatne troskove za naoruzavanje umesto da se podignemo iz siromastva u koje su nas oni gurnuli.