ИЗБОРИ ПРОЂОШЕ, ОБНОВА НЕ: Појачани радови на реконструкцији фреквентног магистралног пута Кула - Врбас

З. Рајић

26. 09. 2020. у 13:00

ИЗБОРИ ПРОЂОШЕ, ОБНОВА НЕ: Појачани радови на реконструкцији фреквентног магистралног пута Кула - Врбас

Фото З. Р.

НА државном ауто-путу првог Б реда кроз Кулу и до суседног Врбаса, појачане су екипе које реконструишу ову деоницу од 10,5 километара како би се посао, према плану, завршио до новембра или да прекорачење рока, ако се не избегне, буде што мање.

Тренутно се највећи радови изводе у центру Куле између два семафора и на мосту преко Великог бачког канала према Врбасу, где се истовремено обнављају обе траке, па се саобраћај преусмерава на алтернативне правце. Требало је да се на овим локацијама радови окончају до 10. септембра, а сад се очекује да и центар града и мост буду отворени за саобраћај до 2. октобра.

- Рехабилитација пута од надвожњака на уласку у Кулу из правца Црвенке па до Врбаса, обухвата потпуну замену коловоза и проширење у одређеним деловима, али и изградњу бициклистичке стазе, уређење атмосферске канализације и постављање нове саобраћајне сигнализације и 150 стубова са ЛЕД расветом. На појединим местима, уз пут ће бити обновљени и тротоари - предочио је председник општине Кула, Дамјан Миљанић.

СЕМАФОРИ

НА већем делу пута кроз Кулу и до Врбаса, радови се изводе без прекида саобраћаја, али се он одвија једном траком. Међутим, руководилац Одељења за инвестиције, заштиту животне средине и енергетски менаџмент ОУ Кула Блажо Костић, истиче да возачи не поштују привремено постављене семафоре.

- То је досад довело до многих судара, срећом без жртава, али са материјалном штетом, као и до оштећења банкина, па и тротоара - навео је Костић.

За пројекат, чији је инвеститор ЈП "Путеви Србије", обезбеђено је близу пет милиона евра из кредита Светске банке и Европске инвестиционе банке. Радови, започети у априлу ове године, поверени су конзорцијуму "Војпут - Југокоп Подриње", а подизвођачи су "Градитељ НС" и "Сомбор-електро".

Фото З. Р.

Деоница магистралног пута од Куле до Врбаса је врло фреквентна, њоме дневно пролази око 10.000 аутомобила, а оптерећен је и бројним тешким возилима, јер представља најбржу везу привреде Западнобачког округа са Коридором 10.

- Кад буде реконструисана, ова деоница трајаће сигурно више од 20 година, а биће поштеђена теретних возила изградњом брзе саобраћајнице од Бачког Брега на мађарској граници, преко Сомбора, Куле, Врбаса и Новог Бечеја до Накова према румунској граници.

Та обилазница, за коју ће пројекат бити урађен догодине, биће дуга 185 километара, а коштаће око 800 милиона евра - рекао је в.д. директора ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)