ОПОРАВАК У ЈУНУ И ЈУЛУ: Индустријска производња јача од короне

С. Б.

09. 09. 2020. у 18:00

ОПОРАВАК У ЈУНУ И ЈУЛУ: Индустријска производња јача од короне

Фото/Илустрација В.Н.

ИНДУСТРИЈСКА производња у јуну и јулу вратила се у "плус". После жестоког пада у априлу, делимичног опоравка у мају, кретања у наредна два месеца економистима уливају наду да је опоравак много бржи од оног са којим се рачунало.

У прилог томе иде и мањи пад спољнотрговинске размене. Ово је став стручњака из "Макроекономских анализа и трендова".

Укупна индустрија је у априлу била чак 16,7 одсто слабија него годину раније. У мају се пад зауставио на 9,3 одсто, док је у јуну остварен међугодишњи пораст за 2,7 одсто, а у јулу за 0,4 одсто. Резултат за читав период, од јануара до јула, сведен је на пад од 1,4 одсто.

- Пресудна је динамика прерађивачке индустрије. Она је у јуну повећана за 4,4 одсто, док је у јулу смањена за незнатних 0,8 одсто - наводе у МАТ-у. - Пад за свих седам месеци сведен је на 1,3 одсто. Производња електропривреде је у јуну међугодишње пала за 4,5 одсто, у јулу је повећана за 6,3 одсто. Рударство је у јуну имало пад производње од 0,4 одсто, у јулу пораст за 1,7 одсто.

Спољнотрговинска размена

ВРЕДНОСТ спољнотрговинске размене, у периоду од јануара до јула, износи 22 милијарде евра, што је за 7,5 одсто мање него у истом периоду лане. Најмања месечна вредност ове размене, не само у овој години, него у свим месецима после јануара 2017, остварена је у априлу - 2,4 милијарде евра. Пад је ублажен у јуну, у коме је извоз вредео 1,4 милијарде евра, или 6,3 одсто мање, а увоз је вредео 1,8 милијарди евра, или пет одсто мање него у истом месецу лане.

Резултату прерађивачке индустрије у јуну је позитиван допринос дало 15 области. Највећи удео имале су нафтна индустрија, прехрамбена и фармацеутска. Надоле је вукло шест области и то највише производња моторних возила и приколица, али и производња основних метала и производа од гуме и пластике. У јулу су ове две последње области задржале исти ниво негативног доприноса. Аутомобилски сектор то више није био, али је нафтна индустрија ушла у зону негативних доприноса.

- У овом тренутку тешко је давати прогозу за целу годину, јер је извоз још увек у паду - закључује МАТ. - Уколико не дође до нових застоја због вируса, може се рачунати с тим да ће производња прерађивачке индустрије у целој 2020. години бити већа него у претходној за најмање један одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)