МАЊЕ НЕГО У ПРВОМ КРУГУ: Други мораторијум прихватило 2,3 милиона дужника

Танјуг

20. 08. 2020. у 11:26

МАЊЕ НЕГО У ПРВОМ КРУГУ: Други мораторијум прихватило 2,3 милиона дужника

Фото: Н. Фифић

ДРУГИ мораторијум на отплату кредита прихватило је мање дужника него приликом првог мораторијума, речено је у Народној банци Србије.

Према подацима НБС, нови мораторијум је прихватило 82 одсто дужника, односно 69 одсто дужника правних лица и 82 одсто дужника физичких лица.

То је нешто мање него приликом првог мораторијума када је 91 одсто дужника прихватило мораторијум, односно 84 одсто дужника правних лица и 91 одсто дужника физичких лица.

Да је та мера усвојена са разлогом и у правом тренутку, говори чињеница да је нови мораторијум на обавезе према банкама прихватило готово 2,3 милиона дужника, наводе у НБС.

Додају да је након престанка мораторијума, банка дужна да сачини нови план отплате продужен за период трајања мораторијума.

План отплате мора бити сачињен на начин којим се обезбеђује потпуна информисаност дужника о свим елементима обавеза и начина њиховог измиривања.

Банка је дужна и да свим дужницима који су користили мораторијум, ако је то применљиво с обзиром на врсту конкретног производа, достави нови план отплате путем електронске или редовне поште, без додатних трошкова за дужника.

По престанку мораторијума, редовна камата, обрачуната на начин прописан Одлуком о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије цовид-19 у циљу очувања стабилности финансијског система, равномерно се распоређује на период отплате кредита и других производа и не приписује се главници дуга, а период отплате се продужава за период трајања мораторијума.

Након достављања плана отплате, дужник може, у року од седам дана по достављању поменутог плана да се определи око начина отплате главнице и камате.

Народна банка Србије континуирано врши надзор над применом наведене одлуке и анализира евентуалне промене у понашању дужника током трајања и овог мораторијума.

Такође, из НБС наводе да непрекидно прате ситуацију у финансијском сектору, као и стање на целокупном домаћем и међународном тржишту и благовремено предузимају све потребне активности како би се омогућило несметано функционисање финансијског система и одржала његова стабилност и у што већој мери ублажили негативни ефекти пандемије по грађане и привреду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)