РАДНИЦИ СУ ПРЕЧИ ОД ПРОФИТА: Хотелијери наставили преговоре са државом око помоћи, како не би банкротирали

Ј. Субин

12. 08. 2020. у 07:39

РАДНИЦИ СУ ПРЕЧИ ОД ПРОФИТА: Хотелијери наставили преговоре са државом око помоћи, како не би банкротирали

У Србији 90 одсто мање туриста него лане, хотели зврје празни

ДРЖАВА ће помоћи хотелијерима у Србији, закључак је састанка председника Србије Александра Вучића са представницима ове гране привреде.

Не зна се, међутим још кад, али и како. Мере које би, наводно, требало да буду донете, омогући ће хотелијерима да преживе, задрже запослене, али и одложе сопствену зараду за нека боља времена.

Како "Новости" незванично сазнају, на састанку је договорено да мере морају фактички да чувају инвестицију и радна места, а одложе стварање профита за касније. Приоритет ће бити да се омогући очување радних места у условима када је посао стао. Помоћ би требало да буде усмерена углавном на градске хотеле, јер су они и најугроженији, за разлику од оних који сасвим солидно раде на планинама и у бањама. Хотелијери су, наводно, тражили посебне субвенције само за њих, али и олакшице око отплате кредита. Да држава стане иза њих, уколико се дозволи паузирање са отплатом, како не би касније радили само за банке и камате.

И док је обећано да ће држава помоћи хотелијерима, туристичке агенције у Србији у великом су проблему. Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије, у иностранству је 90 одсто мање туриста из наше земље, него раније у истом периоду. Како је испричао на конференцији "Туризам у региону у години коју је појела корона", коју је организовала "Колор медија груп", то је и главни разлог што су туристичке агенције у тешкој ситуацији и због чега им је потребна помоћ државе.

- Држава је омогућила да се заменска путовања реализују до краја следеће године, али наш највећи ризик је шта ће се десити са њима уколико партнер у иностранству пропадне - упозорава Сеничић.

За разлику од градова у Србији, који су малтене пусти и скоро и да нема туриста, страних нарочито, туристички радници у бањама и на планинама, у нашој земљи, могу да буду задовољни. Пораста броја туриста на овим дестинацијама има и захваљујући ваучерима које држава даје, у вредности од 5.000 динара. Директор Туристичке организације Златибора, Владимир Живановић, похвалио се да је смештај тамо 95 одсто попуњен с 25.000 туриста.

Војводину је за пола године посетило 111.000 туриста, што је 54 одсто мање него 2019. године, али је реч о охрабрујућем резултату, рекла је у уторак директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић.

На панелу "Боље у лавору него на мору", Павловићева је исприча да је у Суботици и Палићу запажен пораст страних туриста, а да је добар резултат у сеоском туризму постигао Жабаљ.

КРАЋЕ ПЕТКОМ ЗА ДУЖИ ВИКЕНД?

ТУРИСТИЧКА места у Србији имају потенцијал, а помогла би мера да се последњег петка у месецу ради краће, до 11 сати, или да буде нерадан дан што би туристима омогућило продужени викенд за путовање, предложио је у уторак Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачке Бање. Према његовим речима, Врњачка Бања је у јулу имала 90 одсто посете у односу на исти период прошле године, док је пад странаца за 90 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nebojša

12.08.2020. 08:45

Ne znam cemu oomoc hotelima koji poput ovih na Fruskoj gori naplacuju 150 eur nocenje ili ovima u Vrnjackoj banji i Zlaziboru sa 95% popunjenosti. Stara planina popunjena kao i Soko banja. Treba pomoci iskljucivo gradskim hotelima i svakome na osnovu rezulttata a ne svima isto, jer su mnogi digli cene a Senicic to pravdao ponudom i traznjom. Nije to bilo ponuda i traznja, nego zloupotreba zatvorenosti granica i putovanja.