НБС: Девизне резерве 13,5 милијарди евра на крају јула

Танјуг

11. 08. 2020. у 15:15

БРУТО девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јула 13,5 милијарди евра и ниже су за 435,3 милиона евра у односу на крај претходног месеца, саопштено је из НБС.

НБС: Девизне резерве 13,5 милијарди евра на крају јула

Фото З. Јовановић

У односу на исти месец прошке године, бруто девизне резерве су повећане за 0,8 милијарди евра, чиме је додатно појачана стабилности домаћег финансијског система.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 144 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јула износиле су 11,4 милијарди евра.

У последњих осам година, од августа 2012. године, нето девизне резерве су више него удвостручене, односно увећане су за 5,9 милијарди евра.

Нижи ниво бруто девизних резерви на крају јула је резултат измирења девизних обавеза државе у нето износу од 126,3 милиона евра, као и потребе да НБС активностима на домаћем девизном тржишту ублажи ефекте корона-кризе на домаћу економију.

Укупан ефекат по основу нето продаје девиза и своп аукција је 240 милиона евра.

Поред тога, на смањење бруто девизних резерви у јулу ефекат су имали су и тржишни фактори у нето износу од 109,9 милиона евра.

Нето приливи у девизне резерве током јула остварени су по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, и другим основима, у укупном износу од 40,9 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јулу износио је 516,6 милиона евра и био је за 66,2 милиона евра мањи него у претходном месецу. У периоду јануар-јул ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3,95 милијарди евра.

У јулу, као и од почетка ове године, вредност динара готово је непромењена у односу на евро. НБС је на међубанкарском девизном тржишту у јулу нето продала 325 милиона евра. Посматрано од почетка године НБС је са циљем одржања стабилности на девизном тржишту нето продала 1,35 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)