ГРАЂАНИ ЈОШ ЧЕКАЈУ: Повољније цене увођења гаса најављене за 1. јул, али је неизвесно да ли ће их бити до почетка грејне сезоне

Е. Б. ТАЛИЈАН

четвртак, 06. 08. 2020. у 16:00

ГРАЂАНИ ЈОШ ЧЕКАЈУ: Повољније цене увођења гаса најављене за 1. јул, али је неизвесно да ли ће их бити до почетка грејне сезоне

Фото Н. Фифић

AМБИЦИОЗНО најављена акција јефтинијег прикључивања домаћинстава на гас које би потрошачи плаћали по 780 евра није стартовала 1. јула као што је најављено, а када би могла да почне не знају ни надлежни.

Како "Новости" сазнају, још није поднета званична иницијатива за измену одредаба Правилника о посебној врсти објеката и посебној врсти радова, што је главни предуслов да се обезбеди планирана нижа цена. Променом овог акта било би омогућено да се укину таксе локалних самоуправа које грађанима двоструко повећавају трошак увођења плавог енергента у домове.

Првог дана јула требало је да почне закључивање уговора са потрошачима у деловима Србије где постоји изграђена мрежа, према којем би индивидуални прикључак плаћали 780 евра на 36 месечних рата без средстава обезбеђења. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је то званично саопштио на конференцији за новинаре 16. јуна, а многи грађани су се обрадовали да би већ ове зиме могли да се греју на најјефтинији енергент. Како сада ствари стоје, изгледа да су мале шансе за то.

Ништа не значи да само "Србијагас" и дистрибутери снизе цену по прикључку, која је тренутно око 1.000 евра, јер општине својим таксама готово дуплирају трошкове потрашачима. Бајатовић је половином јуна објаснио да је предуслов за спровођење акције измена одредаба Правилника о посебној врсти објеката и посебној врсти радова, јер због његове примене сада постоје додатне таксе које општине наплаћују од 400 до 1.200 евра.

ЗАОСТАЛИ У ГАСИФИКАЦИЈИ

ЕВРОПА тежи ка широкој потрошњи овог енергента. У Великој Британији је, како наводи Војислав Вулетић, 98 одсто домаћинстава гасификовано, у Холандији 88, у Француској 80, а у Србији 10 процената.

- Србија је веома заостала у гасификацији - оцењује Вулетић. - У нашој земљи има више од три милиона домаћинстава, око 300.000 је гасификовано, а потенцијал је око 750.000. Најлошија ситуација је у јужној, источној и западној Србији. Мрежа мора да се гради што више, сада је слабо развијена.

У Министарству грађевине, у чијој надлежности је израда овог Правилника, за "Новости" кажу да нису добили никакав званичан документ нити предлог у вези са прикључком на гас.

- Остајемо отворени за све иницијативе које могу да допринесу лакшем пословању привреде, као и једноставнијим процедурама за грађане - наглашавају у Министарству.

Остаје нејасно ко треба да поднесе званичну иницијативу и када би могло да почне потписивање првих уговора за јефтиније прикључивање на мрежу. У Агенцији за енергетику казали су нам да они само утврђују правила на тржишту и да нису надлежни за доношење прописа. Из ЕПС-а и "Србијагаса" нисмо успели да добијемо одговор.

 

НАЈВАЖНИЈА СУ ДОМАЋИНСТВА

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Удружења за гас Војислав Вулетић каже да је бесмислено да неки правилник кочи све и спречава грађане да користе нешто што је еколошки оправдано, јефтино и корисно и за њих и за државу.

- Коришћење овог енергента има економске, еколошке и све остале показатеље најповољније за једну државу - оцењује Вулетић. - За разлику од угља и нафте, природни гас не загађује и најјефтиније је гориво. Најважније је гасификовати индивидуална домаћинства, јер су она највећи загађивачи.

ЦЕНА ИНДИВИДУАЛНОГ ПРИКЉУЧКА

САДА:

- ДИСТРИБУТЕРИ 900 - 1.000 ЕВРА

- ТАКСЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ 400 - 1.200 ЕВРА

- УКУПНО 1.300 - 2.200 ЕВРА

НАЈАВЉЕНА:

- ДИСТРИБУТЕРИ 780 ЕВРА

- ПЛАЋАЊЕ 36 МЕСЕЧНИХ РАТА

БЕЗ СРЕДСТАВА ОБЕЗБЕЂЕЊА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Leštanac

06.08.2020. 17:31

Ne razumem kakve veze ima lokalna samouprava sa priključkom domaćinstva na gas? To je lopovluk i otimačina. Koja je to nepismena budala ubacila takvu odredbu u cenovnik? Tvrdi i tražim da bude isti tretman za gas kao i priključak na vodovodnu mrežu, ili električnu energiju. A potrošnja je nešto drugo i cenu odredjuje distributer, kao i stuju što plaćamo i utošak vode iz vodovodne mreže.