ОД СУТРА МОЖЕ ДА СЕ ОДБИЈЕ МОРАТОРИЈУМ: Банке дужне да на сајту обавесте клијенте о застоју

Б. Ца.

31. 07. 2020. у 13:14

РОК банкама да на својим порталима објаве обавештење за клијенте о новом мораторијуму истиче истекао је данас, а грађани који желе да наставе са плаћањем рата кредита, морају да га одбију од сутра до 10. августа.

ОД СУТРА МОЖЕ ДА СЕ ОДБИЈЕ МОРАТОРИЈУМ: Банке дужне да на сајту обавесте клијенте о застоју

Фото: Новости архива

Банке и даваоци финансијског лизинга су дужни да физичким лицима, пољопривредницима, предузетницима и привредним друштвима до краја дана понуде застој у отплати обавеза.

Обавештење треба да садржи информације о почетку примене и периоду трајања мораторијума, обрачуну камате, начину отплате обавеза по престанку мораторијума, могућим алтернативним начинима отплате обавеза, као и репрезентативни пример износа обавезе пре и након престанка мораторијума.

Извршни одбор Народне банке Србије је 27. јула усвојио прописе којима дужницима омогућава да додатно одложе обавезе.Уколико га дужник у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди не одбије, сматраће се да је прихватио мораторијум. Пауза може да се одбије електронским, поштом, телефоном или у банци. Могуће је променити мишљење и током трајања мораторијума.

Дужници који намеравају да одбију мораторијум немају никаквог разлога за забринутост, јер је банка дужна да, када је корисник у прописаном року, до 10. августа 2020. године обавести да одбија понуду - обавезе доспеле након ступања на снагу Одлуке, наплати у износу који би био наплаћен да банка није обуставила исплате по трајним налозима.

Такође, ако се дужници накнадно определе да одбију мораторијум и након 10. августа, моћи ће да одустану од мораторијума без било каквих последица, односно биће у истој ситуацији као да су банку на време обавестили да не прихватају мораторијум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)