ВЛАДА СУТРА О ЕКОНОМСКОМ ПАКЕТУ: Синиша Мали најавио да ће фирме које су већ користиле помоћ аутоматски бити пријављене

Novosti online

29. 07. 2020. у 09:00 >> 11:12

На сутрашњој седници Владе биће усвојен правни оквир који се односи на други пакет помоћи за привреду, најавио је министар финансија Синиша Мали.

ВЛАДА СУТРА О ЕКОНОМСКОМ ПАКЕТУ: Синиша Мали најавио да ће фирме које су већ користиле помоћ аутоматски бити пријављене

Фото Инстаграм

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да ће сутра на седници Владе Републике Србије бити усвојен правни оквир новог пакета економских мера, који обухвата исплату 60 одсто минималне зараде за август и септембар, али и један месец одлагања плаћања пореза и доприноса.

„То је око 66 милијарди динара, колико ће бити издвојено за додатну помоћ привредницима у августу и у септембру. Ако узмете у обзир сва предузећа која су у јулу добила минималну зараду за запослене, реч је о милион и 50 хиљада запослених. Они ће добити још два месеца по 155 евра по раднику“, навео је Мали.

Министар је подвукао да нови пакет мера има новине, с циљем олакшања процедура и бржег добијања новца.

„Сва правна лица која су на крају јула добила новац за запослене, не треба да се пријављују, јер ће 60 одсто минималне зараде по раднику добити аутоматски. Желели смо да процедура буде једноставна“, истакао је он.

Министар је додао да су у нови пакет економских мера укључена и новооснована предузећа закључно са 20. јулом, али да је неопходно да се пријаве за помоћ у наредна два месеца за 60 одсто минималне зараде по раднику. Потребно је да до 15. септембра поднесу пореску пријаву на којој ће као датум доспећа пореза и доприноса на зараде ставити 5. јануар 2021. године. То су они привредни субјекти који су основани након 15. марта, односно након увођења ванредног стања, а који прошлог пута нису имали право на помоћ.

Објаснио је да је задржавање радних места један од приоритета доношења нових економских мера.

„Имате забрану отпуштања ако користите мере Владе Републике Србије у периоду од три месеца од исплате последње минималне зараде. Уз нову помоћ у августу и у септембру, ми већ долазимо до краја године, с тим да ће у приватном сектору бити не више од 10 одсто смањеног броја радника. Успели смо да задржимо ту њихову пуну  запосленост, наша привредна активност и токови новца су важни и показују да смо на правом путу“, навео је Мали и додао да су видљиви и ефекти првог пакета мера, јер је закључно са 30. јулом исплаћено више плата него закључно са 29. фебруаром ове године.

Он је констатовао да је новац који је држава издвојила у првом пакету мера, у износу од 5,1 милијарду евра, ушао у токове, што се види и по приливу домаћег ПДВ-а, те да су процене да ће на крају јула држава имати исти прилив као што је планирано оригиналним буџетом, пре ребаланса.

Мали је подвукао да је држава стабилна, јер се води одговорна монетарна и фискална политика, а одржана је макроекономска стабилност. 

„Грађани могу да буду спокојни, зато кажемо да су плате у јавном сектору стабилне, пензије такође. Очекујемо и да ће приватни сектор много лакше да се носи са кризом изазваном вирусом корона“, рекао је Мали.

Он је поновио да је држава избегла најцрњи сценарио, пре свега захваљујући тешким и одговорним реформама из 2014. године.

„Очекујемо да ћемо до краја године задржати највише стопе раста у Европи, а и у првом кварталу смо били први. Неопходно је да верујемо у себе да можемо да остваримо најбоље резултате. Сада је у потпуности другачија ситуација у односу на неке претходне кризе када држава није добро реаговала или није имала новца. И грађани и привреда су се уверили да је држава јака и стабилна, да могу да се ослоне на њу када је тешко“, истакао је Мали.

Министар је истакао да је поред новог пакета мера, вест недеље и најава изградње брзе пруге од Београда до Ниша.

„Од Београда до Ниша ћемо стизати за сат и 20 минута. То много значи, али не само за грађане, већ и за привреду, због транспорта људи и робе. То значи да ће бити отваране нове фабрике, нова радна места. Ово је део пројекта „Србија 2025“, од којег не одустајемо, јер треба да доведе до тога да просечна плата  буде око 900 евра и пензије око 430 евра“, закључио је Мали. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)