ПАЛА ЦЕНА НАФТЕ: Вирус корона није једини разлог, већ и сукоб који дрма планету

Novosti online

27. 07. 2020. у 15:59

ЦЕНЕ нафте су данас у паду, јер су се инвеститори окренули улагањима у сигурну имовину због раста случајева инфекција корона вирусом у свети и напетости између Сједињених Држава и Кине.

ПАЛА ЦЕНА НАФТЕ: Вирус корона није једини разлог, већ и сукоб који дрма планету

Фото: Депозит

Северноморска нафта “брент” пала је за 20 центи или 0,5 посто, на 43,14 долара за барел на трговању у 10,00 часова по средњоевропском времену, док је цена америчке ЊТИ нафте ослабила за 14 центи или 0,4 процента, на 41,15 долара за барел.

Ипак, “брент” је и даље на путу да јул оконча с добитком вредности четврти месец заредом, док би за ЊТИ ово могао да буде трећи узастопни месец раста захваљујући невиђеном смањења испорука из чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника, укључујући Русију, што се позитивно одразило на цене “црног злата”.

Производња је такође пала у Сједињеним Државама.

Потражња за нафтом се опоравља након што је на почетку другог квартала дотакла дно, мада је опоравак неравномеран јер продужетка мера затварања у неким регионима Сједињених Држава и другим деловима света ограничава потрошњу.

Инвеститори такође настоје да сагледају евентуалне последице урагана Хана који је током викенда погодио обалу Тексаса. Произвођачи и прерађивачи нафте су саопштили да не очекују последице од урагана на пословање.

Танјуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)