ВЛАДИН МИНИМАЛАЦ ОДЛОЖИО ОТПУШТАЊА: Стваран пад броја запослених знаће се крајем месеца

Ј. Ж. С.

27. 07. 2020. у 09:00

ВЛАДИН МИНИМАЛАЦ ОДЛОЖИО ОТПУШТАЊА: Стваран пад броја запослених знаће се крајем месеца

Фото Н. Фифић

ПРЕМА последњој статистици Националне службе за запошљавање у Србији је у мају 2020. године регистровано два одсто више запослених него у истом периоду претходне године, док је у односу на април текуће године забележено повећање од 1,1 одсто.

Стваран пад запослености који је изазвала пандемија вируса корона знаћемо крајем месеца, када буду објављени подаци о формалној запослености за други квартал.

То је, тврде у Министарству рада, јасан показатељ да се крећемо у добром правцу и да имамо добру основу да пребродимо кризу са којом се цели свет суочава услед епидемије. Пораст броја запослених је највећи у трговини на велико и мало и поправци моторних возила, прерађивачкој индустрији и грађевинарству. Такође, током борбе против вируса корона здравствени и социјални радници били су највише ангажовани, па је у мају 2020. у односу на исти период претходне укупан број запослених у овом сектору већи за 1,2 одсто или 1.747 новозапослених.

- Уочена је тенденција смањења броја радника у свим секторима делатности, а најугроженији су услуге смештаја и исхране, пољопривреда, шумарство и рибарство, затим пословање некретнинама, саобраћај и складиштење и финансијске делатности и делатност осигурања - кажу у НСЗ.

Ефекат пандемије је на тржиште рада почео да се испољава најпре на неформалном тржишту и ту је највећи део изгубљених послова. После укидања ванредног стања велики број људи је, међутим, поново почео да ради, а тај тренд неформалног тржишта ће се наставити и у наредним месецима. С друге стране, према истраживању "Кварталног монитора" Економског факултета у Београду, државни програм исплате минималца запосленима у приватном сектору од маја до јула утицао је на смањење или бар одлагање отпуштања.

- Постепени опоравак привредне активности почео је већ у мају ове године, а процењујемо да ће се погоршање на тржишту рада наставити током целе друге половине ове године, вероватно и у делу наредне године и обухватаће пре свега формално тржиште радне снаге - стоји у анализи Кварталног монитора. - Мали пад запослености на формалном тржишту у Србији последица је постојања законских ограничења и уговора о раду којима се прописују процедуре отпуштања радника.

Програм исплате минималца је завршен исплатом почетком јула, па се према њиховој процени може очекивати интензивније отпуштање у приватном сектору.

- На раст стопе незапослености утицаће и останак дела радника који су се на почетку пандемије вратили у Србију, а који су у иностранству радили у делатностима чији ће опоравак бити спор - кажу у анализи.

ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ СТАБИЛНЕ

ПЛАТЕ у јавном сектору ће према обећањима надлежних остати непромењене, док ће зараде у приватном сектору, по оцени стручњака, имати благи пад. Пад зарада у приватном сектору ће бити првенствено последица тога да је знатан део запослених током другог квартала примао само минималац, док се у другом делу године очекује да ће се зараде у приватном сектору углавном вратити на преткризни ниво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)