Декарбонизација Србије на Међународном конгресу и изложби о КГХ од 1. до 3. децембра

Промо

30. 11. 2021. у 12:50

Угљен-диоксид је нуспродукт скоро сваке човекове активности. Његово прекомерно испуштање у атмосферу доводи до загревања планете – ефекта стаклене баште.

Декарбонизација Србије на Међународном конгресу и изложби о КГХ од 1. до 3. децембра

Фото: Промо

Како постајемо искренији према животној средини, тако откривамо, тачније, признајемо разне изворе угљен-диоксида којима раније нисмо посвећивали пажњу.

Лоше пројектована и изведена зграда тражи много енергије да би станови били топли. У свету се све више знања и новца улаже у енергетски ефикасне зграде, којима је потребно врло мало енергије за рад свих система у њима – а ту енергију могу и саме да производе, где год има довољно сунчеве светлости.

Република Србија је направила Акционе планове за зелене градове и одрживу енергију и климу. Главна тема тих планова јесу системи даљинског грејања који испуштају много угљен-диоксида, али и много топлоте у животну средину.

То је главна тема панела „Зелени градови, декарбонизација даљинског грејања, коришћење обновљиве и отпадне топлоте“ који се 1. децембра одржава у оквиру 52. Међународног конгреса и изложбе о КГХ, у Београдском Белекспоцентру. Своје учешће најавио је и проф. др Зоран Радојичић, Градоначелник Београда – што показује значај теме једне од сесија традиционалног Међународног конгреса и изложбе о КГХ. О озбиљности тог панела говоре и други учесници: Пол Фос, директор Euroheat & Power, Белгија и Ларс Гулев, Данска – двеју земаља које су успеле да реше проблеме са којима се Србија сада суочава. Љубомир Маћић, Економски институт, Београд, Бојан Богдановић, ЕБРД, Београд, Петар Васиљевић, Clean Energy Solutions, Београд, Радмило Савић, Београдске електране, Амер Карабеговић, Danfoss, Волфганг Крамер, Gilles и Владимир Миловановић, Бео чиста енергија, Београд.

Друга велика тема Међународног конгреса и изложбе о КГХ је искључење или смањење употребе расхладних средстава која оштећују озонски омотач UN Environment, Министарство заштите животне средине и Друштво за КГХ, при СМЕИТС-у – организатор Конгреса – брину о заштити озонског омотача у Србији. Још од 2011. године првог четвртка у децембру врхунски стручњаци из земље и света говоре о том аспекту заштите животне средине. Халварт Копен, координатор ЕСА мреже UNEP OzonAction, Бојана Радески, руководилац Групе за заштиту озонског омотача у Министарству заштите животне средине Републике Србије и Слободан Пејковић, председник Комитета за расхладну технику, топлотне пумпе и енергетску ефикасност Друштва за КГХ, у Београд доводе своје колеге, размењују искуства и припремају се за нове изазове.

Шта повезује безбедност, стандардизацију, реиндустријализацију Србије, њен рурбани (рурални и урбани) развој, зграде нулте потрошње енергије, пољопривреду, топлотне пумпе…? Проф. Марија С. Тодоровић, председница Комитета за обновљиве изворе енергије, уметнички повезује наизглед различите струке и теме, које заједно морају да помогну Србији да своје ресурсе чува и паметно их троши. Ове године – декарбонизација је основна тема сесије коју је припремила професорка Тодоровић, у оквиру које је и REHVA-ина радионица о декарбонизацији великих стамбених зграда.

Генерални покровитељ овогодишњег Конгреса је домаће предузеће Elcom Trade, Београд, ексклузивни увозник и дистрибутер уређаја Midea и овлашћени дилер клима-уређаја Daikin.

Сусрети колега, размена искустава, заједнички наступ на тржишту, приказивање нових технологија и решења… основни су елементи изложбе која се сваке године одржава упоредо са Конгресом. Прва недеља у децембру је преко пола века резервисана за Међународни конгрес и изложбу о КГХ. Број компанија које излажу стално је троцифрен, а компанија TROX је учествује преко четири деценије! Баш је директор те компаније пре више година захвалио проф. Браниславу Тодоровићу, председнику Друштва за КГХ, што је на једном месту окупио све постојеће и будуће сараднике, па он не мора да обилази тадашњу Југославију. Ове године TROX Austria GmbH Представништво Србија носи титулу покровитеља изложбе.

Скуп је задржао регионални карактер и окупља колеге и компаније из свих градова бивше Југославије, али и велике мултинационалне компаније којима је наш регион занимљиво тржиште.

Више стотина студената из земље и света учествује на Конгресу, посећује изложбу, а домаћи студенти учествују на Националном студентском такмичењу, чији победник представља Републику Србију, Друштво за КГХ и свој факултет и Друштво на REHVA-ином студентском такмичењу следеће године.

Међународни конгрес и изложбу о КГХ 1–3. децембра 2021. организује Друштво за климатизацију, грејање и хлађење при Савезу Машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС). Сва дешавања на Конгресу и изложби настављају се у тромесечном часопису „КГХ“, који је ове године обележио пола века редовног излажења, у месечним електронским билтенима…

СМЕИТС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)