ДРЖАВА НУДИ ПОСАО НАЈБОЉИМА: Конкурс расписан - познати услови, а наставља се и важан програм пријема најуспешнијих дипломаца

Novosti online

17. 11. 2021. у 08:59

МИНИСТАРСТВО здравља позвало је младе лекаре, дипломце медицинских факултета с просечном осеном 8 и већом, да се пријаве на конкурс за посао и да своју професионалну каријеру граде у својој земљи, бринући о здрављу својих суграђана.

ДРЖАВА НУДИ ПОСАО НАЈБОЉИМА: Конкурс расписан - познати услови, а наставља се и важан програм пријема најуспешнијих дипломаца

Фото: Принтсцреен/РТС

Директор Клиничког центра Србије др Милика Ашанин каже да програм запошљавања најбољих дипломаца за све много значи, а највише за здравствени систем Србије.

Милика Ашанин наводи да је од 2014. године у здравственом систему Србије примљено 30.000 здравствених радника.

Конкурс за пријем младих лекара у установе секундарне здравствене заштите расписан је 15. новембра, а могу да конкуришу сви студенти који су имали просечну оцену преко 8.

- Моћи ће да добију специјализације по избору које су дефицитарне у одређеној здравственој установи. Они нису заборављени, они ће бити примљени, они ће бити усавршавани и школовани о трошку државе, добијаће одређене специјализације - казао је Ашанин.

Истакао је да се у Клиничком центру Србије због ковида појављују нови кадровски изазови и да још има простора на радиологији, хирургији, патохистологији, клиничкој биохемији.

- До краја година ће се, поред пријема младих лекара са просечном оценом 8 и више, наставити програм пријема најуспешнијих дипломаца са просечном оценом 9 и 10 - навео је Ашанин.

Нагласио је да програм запошљавања најбољих дипломаца за све много значи, а највише за здравствени систем Србије који је, како је навео, "сав терет ковид епидемије изнео врло успешно".

- То много значи за младе лекаре који су добили одмах посао. Много значи што ће добити одмах специјализације и што ће се брзо укључити у наш здравствени систем. За најуспешније дипломце, за нас много значи да добијемо најбоље, а за њих, зато што добијају најбоље могуће услове за своје усавршавање - рекао је Ашанин и додао да ће то бити значајно и за пацијенте.

"Тренд благог смиривања епидемије" 

Говорећи о епидемијској ситуацији, Ашанин је навео да постоји тренд благог смиривања епидемије.

- У нашој пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести је мање за једну трећину, па чак и за једну половину амбулантних прегледа. На Инфективној клиници се појављује понеко слободно место, а што се тиче Батајнице, морам да вас подсетим да смо ми пре две недеље имали 810 хоспитализованих болесника, а на данашњи дан имамо 660. То значи 150 мање болесника - навео је Ашанин.

Објаснио је да су у питању углавном места на полуинтензивној нези, а да је јединица интензивног лечења углавном попуњена, где се налази 91 пацијент, од чега је трећина на респиратору.

Ашанин је истакао да у ковид болницама "апсолутно доминирају" невакцинисани.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)