ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Нема поскупљења електричне енергије до краја новембра

Е. Б. ТАЛИЈАН

09. 11. 2021. у 10:07

УНИЈА послодаваца Србије (УПС) оцењује као веома значајну одлуку ЕПС-а да овог месеца, по препоруци Владе, не мења цену струје за привреду, али истиче да је за опстанак компанија неопходно да то питање буде решено на сличан начин и у наредном периоду.

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Нема поскупљења електричне енергије до краја новембра

Фото З. Јовановић

Небојша Атанацковић, почасни председник УПС-а, наводи да је таква мера потребна док се не стабилизује енергетски систем у Европи и не појефтини електрична енергија на берзама.

- Остаје исти апел да се привреди омогући снабдевање струјом по ограниченим ценама, које су блиске производним - наводи Атанацковић.

- Имамо бројне захтеве наших чланова.

На пример једно предузеће према важећем уговору до краја године плаћа 56 евра за мегаватсат, а предлог нове цене је 180 евра. Апсолутно је немогуће да привредник тако нешто може да прихвати и да настави рад нормално. Он ће морати да затвори или смањи производњу и отпусти део запослених.

Одличан потез Владе

Драстично поскупљење струје, како наводи, довело би до скока цена већине производа и услуга и угрозило би пословање значајног броја фирми.

Он истиче да је одлука да се до краја новембра не мења цена струје очигледан сигнал да Влада размишља о лошим последицама које би могле настати и да је свесна проблема.

Фото Д. Дозет

На седници Социјално-економског савета, која је одржана пре десетак дана, разговарало се о овом питању и договорено је убрзано одржавање ванредне седнице на којој би требало да се разматрају инцијативе о ограничавању поскупљења струје за привреду. Подсетимо, то је био захтев и Привредне коморе Србије. Као што су "Новости" већ писале, један од предлога представника привреде Влади Србије био је да се фирмама које сада склапају уговоре омогући, да у одређеном периоду, на пример од шест месеци, струју не плаћају више од 70 евра по мегаватсату.

Атанацковић наводи да је релативно јефтина енергија једна од предности за компаније у Србији, али да ће оне изубити могућност да буду конкуренте уколико се примене берзанске цене.

- Наши грађани плаћају цену испод производне, а за привреду је она уговорна и зависи од кретања на берзи - каже Атанацковић.

- Ове године је посебно проблематично што су сви енергенти поскупели. То је настало због недостатка и високе цене гаса. Зато су многи који су користили овај енергент прешли на струју, па је онда и она поскупела. У међувремену је сирова нафта, такође, забележила значајан раст. Сада привредници не знају на који енергент да се пребаце, када су сви постали скупи.

Најповољније код државе

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Србије донела је одлуку, по препоруци Владе, да до 1. децембра не мења цену струје за привреднике. Предузећима којима је уговор о снабдевању истекао 31. октобра даје се могућност да га продуже до краја овог месеца. Комерцијалним купцима који су на резервном снабдевању, а уговор им је, такође, истекао, нуди се нови уговор за новембар по истој цени. Привредници који су већ потписали нови уговор о снабдевању који важи од 1. новембра, његову примену могу да одложе до 1. децембра. На српском тржишту, лиценцу за трговину струјом има 63 снабдевача, а активно је само 11. Због најповољније цене електричне енергије ЕПС снабдева више од 95 одсто потрошача на слободном тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)