"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: У Србији влада несташица "Самсунгових" мобилних телефона

Е. Б. ТАЛИЈАН

04. 11. 2021. у 17:42

НА српском тржишту влада несташица најтраженијих модела "Самсунгових" мобилних телефона чије се цене крећу од 200 до 400 евра, сазнају "Новости" у појединим трговинским ланцима који продају ове уређаје.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: У Србији влада несташица Самсунгових мобилних телефона

Фото АП

Како наводе, на робу чекају и по девет месеци, а на крају им стигне тек 40 одсто онога што су поручили. То је разлог и што су мобилни телефони у претходном периоду и у Србији поскупели неколико процената.

С друге стране, несташице ових апарата нема код нерегистрованих продаваца у Србији који робу нуде путем огласа, а набавили су је на црно. Наша читатељка, Београђанка Драгана Перић, каже да већ месец дана покушава да купи "Самсунгов" уређај, али да су у понуди само скупи модели, који коштају више од 100.000 динара.

Како смо већ писали, на глобалном тржишту нема довољно мобилних телефона да би задовољили потражњу. Зато су најатрактивнији модели који су ценовно приступачнији, попут "Самсунгових", најугроженији. До ове ситуације је довела глобална несташица чипова која је погодила различите индустрије, па тако и производњу ових паметних уређаја.

- Ситуација је тренутно хаотична, јер већа тржишта покупују све, а за мања шта остане - објашњава наш саговорник.

- У нашој земљи је несташица најпопуларнијих модела телефона "самсунг", који коштају од 200 до 400 евра. На робу чекамо девет месеци и не зна се шта ће стићи, а на крају дође 40 одсто од онога што смо поручили. Нема континуираног снабдевања, повремено стигне извесна количина.

Како наводи, на српском тржишту су углавном тражени управо ови телефони због платежне моћи становништва. Трговци се сада довијају на све начине и више не бирају цену по којој ће набављати уређаје, него им је важно само да их купе како би могли да их понуде потрошачима.

Драгана Перић истиче да су у већини трговинских ланаца изложени експонати мобилних телефона без цене, јер их немају за продају.

- Имају само неке екстрамоделе, који коштају преко 100.000 динара - каже Перићева.

- Продавци кажу да имају проблем са добављачима. Иста ситуација је и код мог мобилног оператера. Невероватно је да рекламирају и нуде "самсунг S21" на промоцији за динар, а заправо га немају за продају. То је само начин за "навлачење" потрошача.

Она наводи да на тржишту има тзв. флип, односно "на преклоп" "Самсунгових" паметних телефона, који су скупи и коштају изнад 100.000 динара. Међутим, како истиче, они се слабо купују, јер се за њих говори да се брзо оштете на месту склапања.

НА ЦРНО ИМА СВЕГА

НА црном тржишту нема несташице. Нерегистровани продавци путем огласа нуде све најтраженије моделе "Самсунгових" мобилних телефона, чије су цене од 200 до 500 евра.

Они разним незваничним каналима набављају ове уређаје, док трговински ланци муку муче да их обезбеде легалним путем.

- Понудили су ми све популарне "самсунг" телефоне и рекли да без проблема могу да ми обезбеде и неки други модел ако ми треба - каже наша читатељка Драгана Перић. У појединим трговинским ланцима нам објашњавају да се та роба набавља на црно. Како истичу, тим поводом су се обратили и надлежним државним институцијама, јер због тога нису оштећени само они, већ је годишња штета за буџет вишемилионска.

- Ти продавци дају гаранцију од годину дана на телефоне, што, такође, указује да не раде у складу са прописима, јер је минимална законаска гаранција две године - истиче наша саговорница.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)