ИСПЛАТА "НА РУКЕ" САМО У ТЕОРИЈИ: Ниједан закон не обавезује запослене да плату примају преко текућег рачуна

Б. Царановић

03. 11. 2021. у 10:00

НИЈЕ обавезно, али се подразумева. Иако ниједан закон не обавезује запослене да плату добијају преко рачуна, тренутно у пракси наше земље, вероватно да нема радника који зараду добија у коверти. Чак и када би хтели новац на руке, већина запослених и не зна да то може.

ИСПЛАТА НА РУКЕ САМО У ТЕОРИЈИ: Ниједан закон не обавезује запослене да плату примају преко текућег рачуна

Фото Shutterstock

Уз то, у фирмама више нема служби које би се тиме бавиле. Рачуне отварају и због шансе да добију чекове и кредите. На име одржавања рачуна месечно банкама плаћају од 150 до чак 1.190 динара, у зависности од пакета који одаберу.

Најчешћа накнада за одржавање текућег рачуна сваког месеца из џепа клијентима банка избије од 200 до 400 динара, што је за око 30 одсто више него прошле године! Према последњим подацима Удружења банака Србије, око 5,5 милиона житеља Србије, прошлог месеца плаћало је одржавање 8,2 милиона текућих рачуна. Само од ових накнада, банке су зарадиле милијарде динара. Према извештају Агенције за привредне регистре, прошле године су пословне банке на нашем тржишту на име разних накнада профитирале 38,7 милијарди динара.

- Однедавно свој платни пакет плаћам месечно готово 800 динара, а обухвата стандардне услуге - вођење рачуна, девизни рачун, картице - каже Београђанка Јелена С. - Осим тога, однедавно банке нам наплаћују провизије за мобилне и електронске трансакције, па ми узимају новац за оно што сама урадим. Зато размишљам да затворим рачун и тражим од послодавца да ми исплаћује плату на руке.

Благајне и редови пред вратима када "крене" плата, међутим, давно су заборављене. Из Уније послодаваца Србије кажу да се могу пребројати на прсте радници који на свој захтев нето зараду примају на руке. Послодавцима, међутим, не би одговарало да већина радника тражи исплату у готовини.

- То би подразумевало запошљавање армије људи који би подизали новац, бројали и исплаћивали - каже Милош Ненезић, председник УПС. - Постоји и ризик да буду опљачкани када подижу новац у банкама. Трансфер преко банака заобилази ову процедуру, а и већини радника то више одговара због услуга које банке нуде. Модерне земље су скоро потпуно избациле готовину из употребе. Из угла заштите права радника боље је да постоји траг о трансакцији, како би могле да се докажу евентуалне злоупотребе.

И код нас држава одавно позива на дигитализацију банкарства. Тако, све мањи број пензионера добија новац у коверти. Социјална давања, па и помоћ државе током пандемије ишли су преко рачуна.

СВЕ ПРЕМА ДОГОВОРУ

ИЗ угла прописа којим се уређује пружање платних услуга, није предвиђена обавеза да потрошач мора да има отворен текући рачун у банци - кажу у Народној банци Србије. - Одлуком о ближим условима и начину отварања, вођења и гашења текућих рачуна предвиђено је да се отвара потрошачу на његов захтев. То питање спада у уговорни однос између послодавца и запосленог.

Да није прописано да се зарада мора уплатити на текући рачун запосленог потврдили су и у Министарству рада.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)