БИТКОИН ПРЕМАШИО 64.000 ДОЛАРА: На Вол стриту кренуло трговање фјучерсима ове криптовалуте

Танјуг

20. 10. 2021. у 10:30

НА ВОЛ стриту је обављено прво трговање берзанског фонда везаног за биткоин фјучерсе, чиме су инвеститори у криптовалуте коначно добили оно што су тражили, извештава америчка тв станица Си-Ен-Ен (ЦНН).

БИТКОИН ПРЕМАШИО 64.000 ДОЛАРА: На Вол стриту кренуло трговање фјучерсима ове криптовалуте

Фото: Depositphotos

Фонд ПроШерс Биткоин Стратеџи ЕТФ (ProShares Bitcoin Strategy) почео је у уторак трговање по цени од 40 долара по акцији, под ознаком "БИТО", и завршио дан с растом од 5,0 посто.

Ово је први фонд од неколико очекиваних ЕТФ-ова који се спремају да дебитују с биткоин фјучерсима на Њујоршкој берзи. ВанЕк, Инвеско, Валкири и Галакси Диџитал су међу неколико инвестиционих компанија које су поднеле пријаве Комисији за хартије од вредности за покретање трговања биткоин ЕТФ-овима, наводи Си-Ен-Ен.

Биткоин је овог месеца забележио снажан раст у ишчекивању берзанског дебија фонда и захваљујући чињеници да га купују велики институционални инвеститори. Вредност ове криптовалуте се опоравила упркос сталним критикама генералног директора инвестиционе банке "ЈПМорган Чејс" Џејмија Дајмона, који је недавно рекао да је биткоин "безвредан".

Цена биткоина је премашила у уторак по подне 64.000 долара, ојачавши са нивоа забележеног крајем септембра од нешто испод 44.000 долара, што је раст од преко 40 посто.

Биткоин је сада удаљен за само 1,0 проценат од свог историјског максимума од нешто мање од 65.000 долара, достигнутог раније ове године.

- Одобрење трговања ЕТФ-овима је преломни тренутак за ову индустрију. Овај тренутак се дуго чекао, имајући у виду да су бројни предузетници и фирме још од 2013. тражили одобрење од регулатора - изјавио је председник Биткоин фондације Брок Пирс за Си-Ен-Ен.

Према његовим речима, "данас почиње ера у којој мали инвеститори могу директно да улажу у биткоин путем ЕТФ-а који служи као додатна валидација за биткоин и друге криптовалуте широм САД и на глобалној основи".

Стручњаци кажу да ће ЕТФ приближити биткоин широким масама људи и омогућити просечном инвеститору да учествује у трговању, а да при томе не мора сам да га рудари.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)