НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли фирмама може да се омогући снабдевање струјом по ограниченим ценама да би опстале?

Е. Б. ТАЛИЈАН

19. 10. 2021. у 12:00

НЕФОРМАЛНИ преговори између представника српске Владе и привреде о цени струје за комерцијално снабдевање су у току, али још није дошло до приближавања ставова, сазнају "Новости". Како истичу наши саговорници, више разумевања има у Председништву за проблеме са којима се суочавају предузећа због поскупљења електричне енергије и последица које би то могло да изазове.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли фирмама може да се омогући снабдевање струјом по ограниченим ценама да би опстале?

Фото: Д.Н.

Енергетска криза изазива потресе широм света, а на удару су компаније и домаћинства. Становништво и индустрија у Србији имаће сигурно снабдевање. Цена струје је стабилна и фиксна за домаћинства, али је фирме купују на слободном тржишту и зато би велики скок цене електричне енергије могао да доведе у питање одрживост привреде.

Привредна комора Србије (ПКС) и Унија послодаваца Србије (УПС) затражили су пре неколико дана да се компанијама омогући снабдевање струјом по ограниченим ценама. УПС наводи да су предузећа у марту куповала електричну енергију по цени од 60 евра за мегават сат, а да се он тренутно плаћа 135 евра. Премијерка Ана Брнабић најавила је формирање радне групе која ће пратити кретање цена енергената и предлагати мере за ублажавање ситуације у којој би потенцијално могла да се нађе српска економија.

Како сазнајемо, представници привреде су предложили Влади да се постојећи уговори компанија са ЕПС-ом продуже до краја године по актуелној цени. И друго, да се фирмама које сада склапају уговоре омогући, да у ограниченом периоду од четири до шест месеци, струју не плаћају више од 70 евра по мегачасу.

- У Влади постоји бојазан од политичког реаговања Брисела на такву одлуку имајући у виду да се цена струје за комерцијално снабдевање формира на либерализованом тржишту - објашњава наш саговорник. - Представници привреде сматрају да су ово ванредне околности и да је оправдано да Србија на овај начин помогне компанијама. Предлог Владе је да се цена струје не дира, већ да се субвенционишу најугроженије делатности. Друга страна ово решење сматра компликованим.

Председник Александар Вучић је пре неколико дана рекао да мора да се нађе начин да се помогне привреди, посебно најевећим потрошачима електричне енергије.

- Нас струја из угља данас кошта 50 евра мегасат, ми је дајемо народу значајно јефтиније, а предузећа нам плаћају по старим уговорима између 52 и 70 евра - казао је Вучић. - Сада је реална цена коју ЕПС тражи за предузећа негде око 85 евра, а то нам опет руши привреду и инвестиције. Ми ЕПС-у не можемо да дамо да буде толика цена, јер ће да нам сруши привреду, а ако то не буде, срушиће нам ЕПС. Много је компликована ствар.

Премијерка Ана Брнабић је у недељу рекла да је привреда тражила да се ограниче цене струје у наредним месецима, али да је то немогуће јер имамо либерализовано тржиште.

- Гледамо шта раде у Европској унији, анализираћемо све оно што је потребно да бисмо видели шта је прави начин - рекла је премијерка. - Али оно што је добро за нас је што је цена електричне енергије у Србији и за индустрију много нижа него у ЕУ. Тако да то чува конкурентност наших компанија.

ЕПС: УВЕСТИ СТРАТЕШКЕ РЕЗЕРВЕ

НАДЗОРНИ одбор ЕПС упутио је иницијативу Министарству енергетике за увођење механизма стратешке резерве као прелазног решења за обезбеђивање сигурности снабдевања купаца у Србији.

- Стратешка резерва значи конзервирање свих електрана које треба да изађу из редовног рада, и да се за случај енергетске кризе, деконзервирају и покрећу - објаснио је вршилац дужности директора ЕПС, Милорад Грчић. - Циљ иницијативе је да се обезбеди стабилно снабдевање уз непромењене цене за грађане Србије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)