ПРВИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у Димитровграду

В. Ћ.

18. 10. 2021. у 20:23

У ДИМИТРОВГРАДУ је подељено првих 57 уговора за енергетску санацију кућа.

ПРВИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у Димитровграду

Фото: В. Ћирић

Тим поводом, потпреседница Владе Србије и министарка рударства и енегетике Зорана Михјаловић рекла је да се субвенције за овај вид енергетске санације деле у 67 градова у Србији и да ће ове године тим програмом бити обухваћено између 4 и 5 хиљада домаћинстава. Програм ће, према њеним речима, бити настављен у децембру јер се у Србији троши чак 40 одсто више енергије за зaгревање у односу на земље ЕУ. То значи да једна термоцентрала у Србији ради само да би покрила губитке енергије.

Др Владица Димитров, председник димитроградске општине, каже да Димитровград није сучајно први град у Србији у коме су подељени ови уговори.

- Ми смо преко општинског фонда за заштиту животне средине покренули овај пројекат још почетком године, били смо комплетно спремни и зато смо први успели да добијемо уговоре. Добро је то што се за извођење радова јавило много извођача. За енергетску санацију укупно је обезбеђено око 30 милиона динара - каже др Димитров.

Подели уговора присуствовала је и начелница Пиротског округа Драгана Тончев.

Иначе, међу онима који су конкурисали за субвенције, највише је пројеката за замену дотрајала столарије на кућама које су грађене шездесетих година пролог века. Према неким проценама, које износе сами власници кућа, због дотрајале столарије губи се најмање 30 одсто енергије.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)