НА ЦРНОЈ ЛИСТИ 400 ТРГОВАЦА: НОПС евидентирао бројне продавце који крше закон пласирајући робу путем Фејсбук и Инстрагам профила

Е. Б. Т.

23. 09. 2021. у 09:44

СПИСАК на коме је више од 400 трговаца за које се сумња да не послују у складу са законима и да на црно продају робу путем фејсбук и инстаграм профила - објавила је Национална организација потрошача Србије (НОПС).

НА ЦРНОЈ ЛИСТИ 400 ТРГОВАЦА: НОПС евидентирао бројне продавце који крше закон пласирајући робу путем Фејсбук и Инстрагам профила

Архива

Грађани ову листу могу од данас да погледају и на сајту www.novosti.rs.

Међу овим трговцима које је НОПС евидентирао, највише је оних који се баве продајом обуће, одеће, парфема, суплемената и додатака исхрани. Са растом онлајн трговине, повећава се и број продаваца који не раде у складу са прописима. Купци који пазаре код таквих трговаца то чине на сопствени ризик, јер неће моћи да заштите своја права.

- Одредбе Закона о заштити потрошача не могу да се примене у тој ситуацији - истичу у НОПС-у. - Продаја на црно треба да се пријави инспекцији и да се поднесе тужба за накнаду штете уколико је могуће идентификовати особу од које је купљена роба.

Продавци који тргују путем интернета, према Закону о електронској трговини, обавезни су да на видном и доступном месту назначе пословно име, адресу седишта, контакт податке, матични и ПИБ број, као и детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове доставе и остале манипулативне трошкове.

Када трговац поседује све те податке, и уколико су тачни, како истичу у НОПС-у, сматра се да послује у складу са законом. Приликом куповине, у тој ситуацији, примењују се одредбе Закона о заштити потрошача и других прописа који регулишу продају ван пословних просторија. Борба са онлајн трговцима који раде на црно је велики изазов, јер за пет минута неко може да направи неки профил на друштвеним мрежама и да огласи продају робе.

SPISAK MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDE!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)