ЛАПТОП "ОДЕ" ЗА 550 ДИНАРА: Поште широм Србије сваке године организују јавне лицитације робе из неиспоручених пошиљака

Р. Шегрт - Б. Царановић

26. 08. 2021. у 12:00

САТОВИ, гардероба, шминка, накит, ранчеви, патике, шприц за тулумбе, мобилни, рачунар... Звучи као понуда са бувљака, а заправо је списак са јучерашње лицитације неиспоручених пошиљки одржане у просторијама "Поште" у Кикинди. Почетне цене у зависности да ли су производи нови или половни биле су од 5 до 200 динара.

ЛАПТОП ОДЕ ЗА 550 ДИНАРА: Поште широм Србије сваке године организују јавне лицитације робе из неиспоручених пошиљака

Фото: Р. Шегрт

Овакве аукције са предметима из неиспоручених поштанских пошиљака, по истеку рока чувања, организују се најмање једном годишње, у простроријама "Поште". Најава лицитације, списак предмета, место и време продаје објављују се на сајту предузећа.

У ЈП "Пошта Србије" кажу, годишњи обим пошиљки у Србији је 270 милиона, а број неиспоручивих је 0,03 одсто. Како објашњавају, у складу са Законом о поштанским услугама, пакети за које се утврди да не могу да се уруче ни примаоцу, ни пошиљаоцу, у предвиђеним роковима, сматрају се неиспоручивим. Наглашавају да на јавну продају иду само пошиљке из унутрашњег поштанског саобраћаја, док се из међународног враћају држави одакле су послате.

У Кикинди је у среду понуђена роба из чак 114 пошиљака, које нису уручене од краја 2018. до краја 2020. године, а по које нико није дошао. На продају су биле и чарапе, хаљине, неколико ручних сатова, машинице за тетовирање, супу и за савијање цигарета, али и две флашице биљних капи гинко билоба.

- Понуда је била разноврсна и могло се наћи готово све од игле до локомотиве - рекла нам је Кикинђанка, која се у среду надметала и успешно излицитирала рачунар за 550 динара. - Нова је једино била четка за псе, која је продата за 100 динара. Највиша сума плаћена је за два женска руксака од вештачке коже, чија је почетна цена била 100 динара, а купљени су за чак 550 динара.

Комисија "Поште" прегледа неиспоручиве пошиљке, што подразумева и отварање да би се утврдила адреса примаоца или пошиљаоца.

- Роба и предмети чувају се најдуже шест месеци од комисијског прегледа - кажу из "Поште Србије". - Почетна цена утврђује се на основу њене тржишне вредности. За ове јавне продаје постоји интересовање, јер се распрода око 90 одсто понуђеног. Право учешћа имају грађани и фирме.

Непродате пошиљке могу се према процени комисије наћи на наредној јавној продаји. Могу се продати непосредном погодбом, или на основу уговора о откупу отпадног материјала.

КВАРЉИВО СЕ УНИШТАВА

НА списку робе која није уручена, како у "Пошти" кажу, најчешће се налазе дечје играчке, парфеми, козметика, накит, књиге, мобилни телефони и опрема, аутомобилске гуме, рачунари, делови рачунара, штампачи, одећа и обућа, кућни апарати. На лицитацијама заврше и тамјан, Свето писмо, јастук, шампон против перути. Пошиљке које имају кварљив садржај се уништавају или продају непосредном погодбом.

САПУНИ СКУПЉИ ОД РАЧУНАРА

ПРОЦЕЊЕНА вредност половног лаптопа била је 20 динара, четири пута јефтиније од паковања сапуна. Рачунар је на крају продат за 550 динара, а осам сапуна за 100. Лаптоп је својевремено из Кикинде послат за Ниш, али га прималац није преузео, као ни пошиљалац када се роба вратила. Ручни сат марке "фосил" продат је за 250 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)