ЗА ПРИВРЕДУ 400 МИЛИОНА $: Србија до краја године добија новац од гарантне шеме Америчке развојне агенције

Ј. Су.

03. 08. 2021. у 22:04

ПРВИ део гарантне шеме Америчке развоје агенције ДФЦ, у вредности од 400 милиона долара, биће на располагању нашим предузећима до краја године.

ЗА ПРИВРЕДУ 400 МИЛИОНА $: Србија до краја године добија новац од гарантне шеме Америчке развојне агенције

Архива

Сада смо у завршним разговорима око великог споразума који треба да потпишемо.

Ово је у уторак изјавио министар финансија Синиша Мали и додао да после тога следи појединачно потписивање са пословним банкама. Министар Мали очекује да ћемо до краја године имати и 400 милиона долара њихове гарантне шеме, на располагању мирко, малим и средњим предузећима.

- Добро је што је ДФЦ прихватио да дође у Србију и што је њихово седиште за цео регион управо у Београду - казао је Мали. - Ових 400 милиона долара нашим предузећима ће бити на располагању по веома повољним условима за обртна средства и ликвидност, али и за инвестиције.

Када је реч о брзини реализације договореног програма са ДФЦ, министар Мали је подсетио да је у САД била смена администрације, па је тај процес успорио реализацију договореног.

- Потврда нове администрације је да су потпуно посвећени овом програму, како за нашу земљу, тако и за цео регион - истакао је Мали. - Уз то, реализацију је успорила и пандемија. Присуство ДФЦ је од великог значаја за кредибилност наше земље, али и за раст и развој српских малих, средњих и великих предузећа.

Држава неће исплатити пензионерима 20.000 динара у фебруару 2022, због избора, јер они имају континуирану подршку. У време пандемије, пензионери су добили једнократну помоћ од 4.000 динара, затим 100 евра, али и 5.000 динара у децембру 2020. Уз то, ове године ће укупно од државе добити 130 евра - рекао је министар Синиша Мали. - У јануару ове године увећали смо пензије за 5,9 одсто. Најављена помоћ од 20.000 динара односи се на све пензионере и неће бити потребе да се пријављују за ту помоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)