МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ: По сваку цену бранимо Мачву, Срем и Јужну Бачку од свињске куге

Танјуг

28. 07. 2021. у 10:16

МИНИСТАР пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће држава по сваку цену од афричке куге свиња гледати да одбрани просторе Мачве, Срема и Јужне Бачке који су главне произвођачке тачке у производњи свиња.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ: По сваку цену бранимо Мачву, Срем и Јужну Бачку од свињске куге

Фото Н. Фифић

- Што се афричке куге свиња тиче све је очекивано. Ни Немачка не може да се избори са афричком кугом свиња. То је болест од које нема лека, људи нису у опасности, али јесте фонд свиња - рекао је он у изјави за Танјуг.

Како је навео, у Србији су овој болести нарочито је изложен гранични простор ка Бугарској и Румунији.

- У Румунији дивља ова болест и не могу да је сузбију. Ми афричку кугу свиња још увек контролишемо на простору Источне Србије, нешто мало је има у централној Србији. Наше главне произвођачке тачке за свиње су Мачва, Срем и Јужна Бачка. Гледаћемо по цену свега да бранимо те просторе - рекао је Недимовић.

Он је оценио да не може да разуме узгајиваче свиња из Источне Србије који свиње упкос упозорењима пуштају у шуму, а не престају ни са праксом мешања домаћих и дивљих свиња.

- Тако постајемо увозници афричке куге свиња. Морамо да променимо свест о овој болести која уопште није за играње - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)