ПРВО ИЗБОР ФИРМИ, ПА ПРИЈАВА ГРАЂАНА: Када и како могу да конкуришу домаћинства која желе да добију субвенције за енергетску санацију

Е. Б. ТАЛИЈАН

13. 07. 2021. у 12:00

ДОМАЋИНСТВА која желе да конкуришу за државне субвенције како би заменила столарију, грејни систем или уградила фасадну изолацију треба да сачекају да локална самоуправа распише јавни позив за грађане и да претходно изабере компаније које ће обављати ову врсту радова.

ПРВО ИЗБОР ФИРМИ, ПА ПРИЈАВА ГРАЂАНА: Када и како могу да конкуришу домаћинства која желе да добију  субвенције за енергетску санацију

Фото М. Анђела

Право на финансијску помоћ имаће житељи 67 општина и градова који су испунили услове за реализацију пројеката енергетске санације, чији списак су недавно објавиле "Новости". Најављено је да се потписивање првих уговора са грађаним очекује у току следећег месеца.

До тог тренутка има још много посла. Локалне самоуправе прво морају да усвоје правилнике којима се прописују критеријуми за доделу субвенција грађанима, а затим изаберу фирме које ће обављати радове. Како сазнајемо у Министарству, јавни позив за компаније расписале су само Нова Црња, Осечина и Кикинда.

Тек када локалне самоуправе направе списак фирми и објаве конкурс за грађане, заинтересована домаћинства треба да одаберу једну компанију. Приликом пријаве на јавни позив, поред осталог, грађани достављају формулар са предрачуном те фирме. На основу одобрених пријава и фактура уплаћују средства компанији за радове. Локална комисија ће контролисати домаћинства изласком на терен пре доношења одлуке о додели субвенција и након реализације радова, као услов за исплату средстава. Иста процедура важи и за зграде, а станари ће морати да обезбеде сагласност стамбене заједнице, односно половине станара, ако желе да се пријаве на јавни позив. Уколико желе да ураде само прозоре у својим становима, за то није потребна заједничка одлука.

Како из Министарства појашњавају, критеријуми за доделу субвенција биће стање постојећег објекта, односно квалитет столарије, термичке изолације, начин грејања и енергент, као и број укућана. Уз јавни позив биће приложен и образац који ће грађани попуњавати о овим карактеристикама.

Новости

- Фаворизоваће се домаћинства која имају столарију са најслабијим термичким каракеристикама - наводе из Министарства. - На пример, више бодова ће носити дрвени једноструки прозор са једним стаклом него дрвени двоструки са размакнутим крилима. За столарију ће се оцењивати и начин грејања, а предност ће имати грађани који се греју на угаљ, јер ће енергетском санацијом смањити потрошњу и загађење.

Код фасадне изолације критеријуми ће се односити на постојеће стање зидова, односно да ли имају термичку изолацију или не, као и енергент који користе. Предност ће, опет, имати грађани који се греју на угаљ. Како објашњавају за стамбене заједнице ће важити исти услови, као и за породичне куће, али ће се оцењивати стање у већини станова једне зграде.

ПРАВИЛНИЦИ

ПРАВИЛНИКЕ који прописују критеријуме за доделу субвенција грађанима, до 9. јула усвојило је више од 30 одсто локалних самоуправа од укупно 67 општина и градова које су испуниле услове за реализацију пројеката енергетске санације - кажу у ресорном министартсву. - Остали су заказали седнице градских и општинских већа и скупштина на којима ће то учинити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)