НОВИ ПРОЗОРИ ЗА ГРАЂАНЕ ОД СЕПТЕМБРА: За субвенције државе могу да се пријаве и стамбене заједнице

Е.Б.Т.

21. 06. 2021. у 17:52

ПРВИ уговори са грађанима за замену столарије, фасадне изолације и котлова за грејање биће потписани у августу.

НОВИ ПРОЗОРИ ЗА ГРАЂАНЕ ОД СЕПТЕМБРА: За субвенције државе могу да се пријаве и стамбене заједнице

Фото М. Анђела

Ово је изјавио Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства енергитике говорећи пројекту енергетске санације стамбених објеката који предвиђа да држава покирива 50 одсто трошкова радова. Он је најавио да ће Министарство следеће седмице потписати уговоре са јединицима локалних самоуправа.

- После тога општине и градови ће расписати два јавна позива, један за компаније које ће учествовати у радовима, а други за заинтересоване грађане - објаснио је Лакићевић. - Министарство и локална самоуправа обезбеђују 50 одсто, а другу половину трошкова плаћају грађани. За просечан стан улагање износи око 50.000 динара.

Када локалне самоуправе направе списак компанија, грађни треба, како наводи, да одаберу фирму и онда се пријављују општини. Он истиче да је један од услова за компаније да гарантују цене док се буде спроводио програм.

- Такође, моћи ће да се пријаве и стамбене заједнице, за шта ће бити потребна одлука већине станара - каже Лакићевић. - Више од 60 локалних самоуправа испуњава услове за овај пројекат, било је велико интересовање, знатно више него што смо очекивали.

Као што су "Новости" раније писале, право на ову помоћ имало би око три милиона домаћинстава. Међутим, до краја године ће се прво реализовати пилот-пројекат, а у наредној години је планирано да се значајно више средстава определи за ову намену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)