УПОЗОРЕЊЕ! Важно за све који путују преко туристичке агенције "Моузенидис": Врата затворена, на телефоне се нико не јавља

Ј. СУБИН

18. 06. 2021. у 13:34 >> 21:58

СВИ путници у Србији који су уплатили аранжмане преко туристичке агенције "Моузенидис" травел ових дана с разлогом страхују шта ће бити са њиховим путовањима.

УПОЗОРЕЊЕ! Важно за све који путују преко туристичке агенције Моузенидис: Врата затворена, на телефоне се нико не јавља

Фото: Депоситпхотос

Наиме, пословница у Београду, почела је да шаље маилове својим путницима, да отказују термине за летовање, у периоду од 18. до 26. јуна, уз образложење да ваучере грађани могу искористити у периоду од 1. септембра или на лето следеће године. Врата агенције су затоврена, а на контакт телефоне нико се не јавља. До ове године, кажу људи који се баве туризмом, никада није било проблема са овом агенцијом.

Фото: Принтскрин

Многе српске агенције продавале су аранжмане овог највећег туроператора у Грчкој и сада су у проблему, јер је питање како ће реализовати та путовања. Уз то, већина хотела у Грчкој још није отворена, јер им се не исплати због малог броја туриста. Нарочито јер још нема гостију из Русије, Немачке, Велике Британије...

Фото: Принтскрин

 

- Засада су померили поласке за недељу дана и видећемо како ће се касније одвијати - рекао нам је Владимир Влахо, власник једне београдске туристичке агенције. - Хотели немају довољно гостију за отварање и неће то да раде само за наше госте или оне из Северне Македоније, Бугарске или Румуније. То је један од разлога сигурно, а све остало могу сада бити само нагађања. Једној од путница, стигао је мејл од "Моузенидис травела" из Београда. Да би избели неспоразуме, они обавештавају своје путнике да се све резервације у том периоду отказују. Искључују само путнике који су добили ваучере за два грчка хотела са четири звездице. Како кажу, и поред њихових напора да потврде премештај гостију у друге хотеле добили су негативан одговор од "Моузенидис травела" из Грчке. Једина алтернатива која им је понуђена, јесте период од 1. септембра или лето следеће године.

- Крит смо резервисали преко "Моузенидис травела" у Београду пре почетка пандемије, и тада смо дали неких 30.000 динара - прича нам Милица Бошковић из Београда. - Узели смо ваучер и одлучили да га ове године за исту дестинацију искористимо. На њихову иницијативу, пре више од две недеље смо уплатили остатак пара и гарантовали су нам да ће бити омогућен полазак, јер су претходна два били отказали. Онда су ми на мејл само послали обавештење да се путовање отказује. Када сам хтела да одем да видим да ли постоји нека замена, они су затворили агенцију због ситуације са короном и више се не јављају на телефоне. Обавестила сам инспекцију, а они су ми рекли да агенција има новца на рачуну и да нису у блокади.

У мејлу који су послали Милици Бошковић, обавештавају путнике да ће заједно са иностраним партнером "Моузенидис травел Грчка" читав случај пријавити туристичкој инспекцији. Новац ће вратити за отказане аранжмане, а покушаће да поврате и све паре који су уплатили на рачун "Моузенидис травел Грчка".

Ситуација са "Моузенидис травелом" може да направи велику штету домаћим агенцијама, јер већина њих продаје њихове аранжмане. И за њих су већ уплатили новац. Неке од агенција, већ су се суочиле са овим проблемом, па су уз велике напоре нашли решење за своје путнике.

ПРОБЛЕМ

НАЈВЕРОВАТНИЈЕ је "Моузенидис" централа у Грчкој у проблему, што може бити далеко озбиљнија прича. Може бити проблем јер су многе агенције у Србији, преко њих радили хотеле, казао нам је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије.

- Наши су одговорни за одабир партнера и морају да нађу неко решење - сматра Сеничић. - Могуће да централа у Грчкој није платила хотеле, а наши су све измирили. Они су један од највећих туроператера у Грчкој. Ово је, иначе, ситуација које се агенције највише плаше, да пропадне партнер, а да си му све платио.

СЛОБОДНО ПУТОВАЊЕ ОД 21. ЈУНА

У "Службеном гласнику" Грчке осванула је одлука да граница може да се пређе са негативним антигенским тестом. Уз то, деца до 12 година, која долазе са зелене листе, где се налази и наша земља, могу у Грчку без негативног PCR.

Одлука почиње да важи од 21. јуна. Иначе, Србија се од петка и званично налази на листи земаља за које се укидају рестрикције на путовање у ЕУ.

- То значи да грађанима који долазе из ових земаља треба омогућити улазак без обзира на то да ли су вакцинисани или не или имају или немају битан разлог за путовање - рекао је Аделбер Јанз, портпарол Комисије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)