СЛОВЕНЦИ УСКАЧУ У ЛИТИЈУМСКИ ВОЗ ЗЕЛЕНЕ ТРАНЗИЦИЈЕ: У дежели производњу батерија почињу 2022.

Е.Б.Т.

14. 06. 2021. у 17:22

ДОК Словенци са кинеским партнером покрећу производњу литијум - јонских батерија следеће године, у нашој земљи поједине интересне групације покушавају да закоче развојну шансу коју Србији пружа налазиште јадарита, једно од највећих у свету по садржају литијума.

СЛОВЕНЦИ УСКАЧУ У ЛИТИЈУМСКИ ВОЗ ЗЕЛЕНЕ ТРАНЗИЦИЈЕ:  У дежели производњу батерија почињу 2022.

Фото В. Митрић

"ТАБ-Хаиди", заједничко предузеће словеначке компаније "ТАБ" и њиховог кинеског партнера "Хаиди Енерџи Технолоџи", на пролеће следеће године покреће производњу литијум-јонских ћелија у Преваљама. Ово је данас изјавио извршни директор ТАБ-а Богомир Ауприх.

У првој фази запослиће 300 људи, а Ауприх је већ најавио могућност проширења производње у Преваљама или у Македонији, где ТАБ производи оловно-ацидне батерије, додајући да су у опцији и Италија или Шпанија.

- Ускачемо у воз зелене транзиције с производњом литијум-јонских ћелија, диверзификујући наше пословање са олова на ову нову, модерну област - истакао је Ауприх. - Ово ће бити први производни погон за литијум-јонске ћелије у Словенији. У плану је мањи погон, док се око 40 сличних већих погона гради широм Европе.

С друге стране, у Србији се страсти не смирију чак ни након изнетог чврстог става државе да ће пројекат "Јадар" моћи да се реализује само уз највише еколошке и технолошке стандарде и најаве да ће последњу реч о свему овоме на референдуму дати грађани. Како је објашњено, пружа нам се могућност да имамо читав ланац производње литијума, литијумских батерија и фабрике електричних возила.

Председник Александар Вучић је недавно изнео податак да би утицај на БДП на годишњем нивоу био 10,3 милијарде евра, а укупни приходи би били 19,7 милијарди евра, када би се заокружио читав ланац производње, јер не желимо да извозимо сировину ван наше земље. То обухвата производњу батерија и катода, као и долазак једног од највећих произвођача аутомобила који би овде правио е-возила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)