МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Потврђена оцена кредитног рејтинга Србије, најављен и значајан раст БДП-а

Novosti online

11. 06. 2021. у 22:27

МИНИСТАР финансија Синиша Мали објавио је вечерас да је рејтинг агенција Standard and Poor’s у извештају потврдила оцену кредитног рејтинга Србије и похвалила успех наше земље у процесу вакцинације, као и да се очекује брз опоравак економије и остварење значајног раста БДП-а.

МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Потврђена оцена кредитног рејтинга Србије, најављен и значајан раст БДП-а

Фото: Инстаграм

- Рејтинг агенција Standard and Poor’s, у извештају који је вечерас објављен, потврдила је оцену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу „ББ+/ Б“ и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање - објављено је на Инстаграм налогу министра Малог.

- Агенција похваљује успех који је Република Србија остварила у процесу вакцинације, захваљујући чему је Република Србија једна од водећих земаља у погледу броја вакцинисаног становништва, што ће допринети даљој стабилизацији економских прилика у земљи. - стоји даље у саопштењу.

- Такође, С&П у свом извештају наглашава да су велики и свеобухватни пакети мера подршке допринели минималном паду бруто домаћег производа у 2020. години од свега 1%. Агенција већ у току текуће године очекује опоравак економије и процењује да ће бити остварен значајан раст бруто домаћег производа од чак 5% у 2021 години, као и континуиран раст у наредним годинама.

- Агенција С&П истиче да је Република Србија ушла у ову кризу спремна и са добро уравнотеженим финансијама, чиме је створена основа за одрживи привредни раст и обезбеђен простор за креирање пакета мера подршке привреди и становништву.

- Умерени ниво јавног дуга пре пандемије, створио је довољан фискални простор за ограничавање антицикличних мера и ублажио економски пад изазван пандемијом. Већ од следеће године очекује се стабилизација учешћа јавног дуга у БДП-у, а након тога и његово враћање на силазну путању.

С&П наглашава да уколико се повећање прилива страних директних инвестиција, примања од извоза и девизних резерви настави, и поред свих ризика, створиће се објективни услови за повећање кредитног рејтинга Републике Србије. - стоји на крају саопштења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)