МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ НА ПОЛИГОНУ "ОРЕШАЦ": Заједничка вежба са бојевим гађањем српских и руских специјалаца (ФОТО)

Novosti online

23. 05. 2021. у 14:39

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар и заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков, заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко присуствовали су данас на полигону „Орешац“ тактичкој вежби са бојевим гађањем српских и руских специјалаца.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ НА ПОЛИГОНУ ОРЕШАЦ: Заједничка вежба са бојевим гађањем српских и руских специјалаца (ФОТО)

Фото: Министарство одбране

Реч је о завршном сегменту седмодневне обуке припадника 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије и 2. бригаде Спецназа Оружаних снага Руске Федерације.

 
Последњи дан заједничке обуке српских и руских специјалаца показао је висок ниво синхронизације и садејства у реализацији сложених тактичких радњи током противтерористичких дејстава.  
– Обука припадника 2. бригаде Спецназа и 72. бригаде за специјалне операције у претходних седам дана изводила се у функцији очувања мира, конкретније у циљу заједничког обучавања команди и јединица у сврху размене искустава, преношења знања, вештина и навика из савремене борбе против тероризма – рекао је командант 72. бригаде за специјалне операције и командант данашње вежбе бригадни генерал Мирослав Талијан и додао да је данашња вежба круна те заједничке обуке.
 
Он је нагласио и да је у заједничкој обуци учествовало око 200 припадника Војске Србије и једнак број Оружаних снага Руске Федерације, као и да је међу кључним средствима било ангажовано 14 савремених борбених возила, шест пловних средства и четири ваздухоплова.
Данашња тактичка вежба са бојевим гађањем састојала се од четири сегмента. Специјалци су прво приказали поступке извиђања ради прикупљања обавештајних података о терористичкој групи из ваздуха, са воде и копна. Уследио је напад на терористичке снаге и дејство на отето возило, а последња фаза динамичног приказа била је евакуација снага након уништења терориста и обезбеђења објекта.
 
Током вежбе употребљени су хеликоптери Ми-17, Ми-8 и „газела“, борбена возила „тигaр“, „милош“ и „хамер“, најсавременије стрељачко наоружање, оптоелектронска средства и опрема специјалних јединица укључујући десантне чамце и падобране „арбаљет“ који омогућавају ваздушно десантирање при брзинама од 350 километара на час. Приказане су сложене технике десантирања на водену површину као и десантирање техником „фаст роуп“.
 
По завршетку данашњег приказа заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков поручио је да је присуство на заједничкој вежби у Републици Србији изузетна част, осврнувши се и на данашњи догађај у Нишу, предају наоружања руске производње Војсци Србије, тенкова Т-72 МС и оклопно извиђачких-аутомобила БРДМ-2МС.
– Припадници наших оружаних снага показали су високу борбену спремност и демонстрирали способност да у најкраћем року успоставе неопходан ниво сарадње и решавања заједничких задатака. Заједничка обука наших армија није усмерена ни против кога и представља још једну потврду руско-српског пријатељства – истакао је генерал армије Панков и подсетио да је последњих година билатерална војна сарадња Србије и Русије на високом нивоу и да постоји спремност да се и даље развија.
 
Наредбом министра одбране Руске Федерације, за високе личне резултате у току припреме и реализације заједничке руско-српске вежбе, 15 припадника Војске Србије и 15 припадника Оружаних снага Руске Федерације одликовано је Медаљом за учвршћивање борбене сарадње. Награђенима су медаље уручили генерали Панков и Фомин, уз честитке министра Стефановића и генерала Мојсиловића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)