"НИЈЕ МИ ЈАСНО КАКО ВАМ НИЈЕ ЈАСНО“: Метеоролог Тодоровић објашњава - шта нам говори временска прогноза за мај

Новости онлајн

17. 05. 2021. у 12:24

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић каже да тренутне временске прилике, са температурама које се "шетају" горе-доле, заправо карактеритичне за мај.

НИЈЕ МИ ЈАСНО КАКО ВАМ НИЈЕ ЈАСНО“: Метеоролог Тодоровић објашњава - шта нам говори временска прогноза за мај

Фото: Д.Б.

- Мени није јасно, како вама није јасно - нашалио се он.

Тодоровић је за ТВ Прва објаснио да се тло није довољно загрејало, и да ће то што људи очекују да се деси, да носе исту мајицу ујутру и увече, бити тек када дође лето.

Мај је месец са доста кише, и то је уобичајено, додао је он, напомињући да је тако и последњих сто година.

- У мају месецу ноћи и јутра су свежа, дању ако изгура 22 степена је просечна температура. Да кренете ујутру у мајици, а да се вратие увече по истом стилу облачења, то је тек кад дође право лето - јун, јул и август. Потребно је да се тло загреје, а оно још није. Ваздух се у суштини греје од тла. Због недовољне температуре, ноћи су још свеже - појаснио је он.

Он је казао да до краја маја нема уједначене температуре, као на лето.

- У Београду од јуна месеца, па до почетка септембра јутарња ће бити до 18 степени, а дању уобичајено од 30 и нешто, па мало освежи. У мају је што се тиче температуре на нижем степену - рекао је Тодоровић.

Тодоровић је навео да ће јужније у Србији бити суво време данас, али после подне локално очекује се непогода, јачи ветар и град.

У Србији су данас понегде могуће краткотрајне временске непогоде - обилнији пљускови са грмљавином, појава суградице и града и јак, олујни ветар западног и северозападног правца, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ). 

Време ће бити умерено до потпуно облачно, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином.

Дуваће слаб и умерен ветар, у планинским пределима повремено и јак, јужни и југозападни. Ветар ће од средине дана бити у појачању и у скретању на западни и северозападни правац. Најнижа температура биће од девет до 14, највиша од 18 на северозападу до 25 степени на југоистоку Србије.

У Београду ће данас бити претежно облачно време са кишом, после подне и са локално обилнијим пљусковима са грмљавином.

Дуваће слаб и умерен, јужни и југозападни ветар, који ће од средине дана бити у појачању и у скретању на западни и северозападни правац. Најнижа температура биће око 14, највиша око 22 степена.

Увече се очекује слабљење и постепени престанак падавина уз смањење облачности. Метеоролошке прилике ће бити неповољне за све осетљиве особе, нарочито за астматичаре и срчане болеснике. Могуће метеоропатске реакције су главобоља и нервоза.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)