ПРЕДМЕТА ВИШЕ, А СУДИЈА МАЊЕ: Стручна удружења упозоравају да би правосуђе ускоро могло да буде паралисано

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

14. 05. 2021. у 10:17

СРБИЈИ је на почетку ове године формално недостајало 386 судија, а фактички 468. Будући да ће велики број њих у наредних пет година отићи у пензију, постоји озбиљна опасност да се мањак приближи броју од 800, односно да правосуђу фали четвртина потребних судија!

ПРЕДМЕТА ВИШЕ, А СУДИЈА МАЊЕ: Стручна удружења упозоравају да би правосуђе ускоро могло да буде паралисано

Највеће загушење судова је у Београду / Д. Миловановић

Највише носилаца правосудних функција недостаје у основним судовима, чак 229, затим у вишим 60 и прекршајним 50. На алармантне податке из извештаја о раду судова Врховног касационог суда за прошлу годину упозорио је Форум судија. Како каже председник Небојша Ђуричић, тренутно је најтежа ситуација у Београду, у Првом и Трећем основном суду, који су затрпани тужбама против банака.

- У овом тренутку није попуњено неколико стотина судијских места, упражњених због напредовања или престанка судијске функције. На крају прошле године било је непопуњено 319 места. Ако томе додамо да је било 466 судија старијих од 60 година и да највећи број завршава радни век са 65 година живота, испада да је у наредних пет година потребно изабрати 785 судија - упозорава Ђуричић.

Ово уопште није лак задатак. Попуњавање судијских места почиње тек пошто се она испразне и зависи, како каже, од воље и процене Високог савета судства, зато што нема детаљних, јасних и изричитих правила и рокова.

- Овакав приступ је неретко доводио до "паралисања" појединих судова, нарочито оних са малим бројем судија - каже Ђуричић.

Према подацима Високог савета судства, последњег дана прошле године, у свим судовима у Србији, Одлуком ВСС било је одређено 3.038 судијских места, од чега је било попуњено 2.652, а ефективно је поступало 2.570 судија. Једина година у којој је формално недостајало више носилаца правосудне функције била је 2018, када их је фалило 411.

У извештају се објашњава и да је овај мањак прво био резултат забране избора нових судија и усаглашавања прописа о избору, а потом имплементације измењених правила о избору судија на трогодишњи период, полагања тестова великог броја пријављених кандидата, редовних избора за Скупштину у 2020.

- Потреба за избором судија постоји константно, јер се рапидно повећава број предмета, док је пад броја судијских помоћника алармантан и прилив нових кадрова слаб. Недостају и смештајни капацитети (недовољно судница) и судско особље. У Француској један судија може да се ослони на пет стручних сарадника, а код нас један сарадник иде на двоје-троје судија - каже Ивана Јосифовић, председник УО Удружења судија и тужилаца Србије.

ПРАВДУ ЧЕШЋЕ ДЕЛЕ ЖЕНЕ

ПРОСЕЧНА старост судија у Србији је 52 године. Функцију врши 743 мушкараца и 1.909 жена. До 40 година има их 300, до 50 година 736, до 60 година 1.080 и преко 60 њих 536.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ćaslav Babić Dobrnja

14.05.2021. 11:53

A Plate Sudija u najopterecenijim osnovnim sudovima bedne. Prosek 1000€ Sa sve toplim obrokom i regresom. Sramno. Dok Plate povećavaju ministrima policiji bezbednjacima. Dele stanove, zapošljavaju im decu, a poslednja Plata je osnovica za penziju. Ne može Sudija biti nezavisan bez dobre Plate pogotovo u krhkim demokracijama. Za početak startna Plata sudije osnovnog suda bi realno trebala iznositi 1800-2000€. Oni su najoptereceini u celoj zemlji. Plus kadrovski stanovi i druge beneficije. Za razliku od drugih zanimanja sudijama je zabranjeno da rade dodatni posao za razliku od lekara, profesora. Velika sudijska Plata nije trošak već ulaganje u nezavisnog stručnog i hrabrog sudiju. Država nek razmisli da li žele takve sudije . U svim evropskim zemljama sudijsko zvanje je medjunajplacenijima u državi. Samo takvo može biti garant nezavisnosti. A na to se država i obavezala na evropskim putu.