ПРЕОКРЕТ У МАНДАТУ ЏОРЏА БУША МЛАЂЕГ: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада

В.Н.

11. 05. 2021. у 21:02

ПРЕДАВАЊЕ геополитичког аналитичара Предрага Рајића „Први мандат Џорџа Буша млађег“ може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ПРЕОКРЕТ У МАНДАТУ ЏОРЏА БУША МЛАЂЕГ: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Фото: Предраг Рајић (КЦНС)

Заокрет у Бушовом првом мандату догодио се 11. септембра 2000. године. До тада је амерички председник трпео оштре критике на рачун његове инертности и непредузимљивости. Тог септембарског дана догодио се незапамћени терористички акт који је извела група исламских фундаменталиста, припадника организације Ал-Каида коју је предводио Осама бин Ладен.

Као одговор САД уследио је оштри сукоб и сламање талибанског режима у Авганистану. Буш се од тада наметнуо као ратни лидер који је у стању да заштити Америку од пошасти тероризма и страха с којим се до тада дуго није сусретала.

Након рата у Авганистану, за време Бушовог мандата догодила се и победа САД у рату у Ираку. Буш је стекао епитет храброг и предузимљивог председника, спремног да заштити нацију. Тада је и осмислио термин „спонзори тероризма“ који означава све оне који угрожавају Америку, да би га касније проширио на термин „осовине зла“ који се односи на све што угрожава светски поредак и нарушава мир у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)