НЕМА ОБАВЕЗНЕ ПЕТИНЕ "КВАЛИТЕТНОГ ПРОГРАМА": Завршена јавна расправа о 15 правилника Савета Регулаторног тела за електронске медије

В. Црњански Спасојевић

26. 04. 2024. у 11:35

ЈАВНА расправа о чак 15 различитих правилника РЕМ-а, која је почела 5. априла, истекла је јуче. Пажњу јавности нарочито је изазвала одредба Правилникa о критеријумима и условима за издавање дозволе за пружање медијске услуге, у чијем нацрту више не стоји да су телевизије обавезне да одвоје петину садржаја за оно што је до сада називано "квалитетним програмом". Реч је о дечјим, културно-уметничким, научно-образовним и документарним емисијама.

НЕМА ОБАВЕЗНЕ ПЕТИНЕ КВАЛИТЕТНОГ ПРОГРАМА: Завршена јавна расправа о 15 правилника Савета Регулаторног тела за електронске медије

Фото Shutterstock

Термин квалитета сада замењује термин разноврсност, али она није изражена и у процентима. Наиме, предложени нацрт каже да су оне ТВ које емитују општи медијски програм, дакле које нису специјализоване - нпр. информативне или спортске, обавезне да негују разноврсност, а приликом додељивања дозволе гледаће се на то које врсте програма планирају у програмској шеми, колику заступљеност и на који начин би тај програм задовољио потребе грађана.

Бојазни јавности да ће РТС остати без дечјег или културног програма су неосноване, потврдио је за "Новости" проф. др Раде Вељановски:

- РТС је регулисан посебним прописом и на њега се ово не односи. Што се тиче осталих телевизија, оне које су на основу претходног правилника РЕМ-а и својих елебората добиле дозволе, наставиће да раде по старом. Дакле, мораће да имају петину "квалитетног" програма, јер нови правилник неће моћи да се примењује ретроактивно, а они су пре две године добили дозволе за емитовање на осам година. За све остале који буду конкурисали, важи нови правилник, ако прође.

Фото: Принтскрин

Раде Вељановски

РЕМ је прошле године променио правилник и увео тих обавезних 20 одсто информативног, културног, дечјег итд. програма. Вељановски каже да се од комерцијалних телевизија може тражити само оно што им је на основу предложених елабората одобрено.

Писац Владимир Кецмановић, уредник културно-уметничког програма РТС, убеђен је да би јавни сервис, све и да нема обавезу да петину програма посвети науци, култури, деци или документарном програму - ипак то урадио.

- Ја бих се за то борио. И сада се у оквиру РТС борим да се повећа присуство културе и да она добије боље термине у програмској шеми - каже Кецмановић.

Фото З. Јовановић

Владимир Кецмановић

Слободан Кремењак, стручњак за медијско право, објашњава за наш лист да квалитет програма не зависи од жанра и да је, с правне стране гледано, то субјективна категорија.

- Боље је што га је заменио термин разноврсност, јер је тај критеријум лакше постићи и мерљив је. Од самих телевизија, али и од тога колико РЕМ обавља своју регулаторну функцију, зависиће да ли ће разноврсан програм бити и квалитетан. Добро је и што су неке ставке избачене. Нпр. колико микрофона или магнетофона морају да имају емитери. Уместо тога, стављена је одредница да морају да имају онолико колико им је довољно за програм за који конкуришу. Неком су довољна два за студијски програм, а неком ни тридесет - констатује Кремењак.

ЗАШТИЋЕНА ПРАВА

МЕЂУ правилницима који се мењају налазе се, између осталих, онај о заштити права малолетника, о начину извршавања обавеза пружалаца медијских услуга током изборне кампање, о доступности програмских садржаја особама оштећеног слуха односно вида, о спровођењу наградних такмичења, о сопственој продукцији, о учешћу европских аудио-визуелних дела и удела српских музичких дела у програмима, о висини накнаде, о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица...

Саша Мирковић, бивши помоћник министра културе и информисања и један од оснивача АНЕМ-а, каже за "Новости" да је група организација поднела захтев да се расправа продужи јер је 20 дана било мало за толики број правилника, а и многи су прекасно сазнали да је расправа уопште у току.

Да ли ће им РЕМ изаћи у сусрет знаће се до празника. Уколико не, коначан текст свих аката биће објављен 7. маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

БРУКА И СРАМОТА! Ово су хиљаде навијача на Вимблдону урадиле Новаку Ђоковићу након што их је прозвао за бахатост