"ВАКЦИНЕ БИ ТРЕБАЛО КОМБИНОВАТИ": Доктор Шеклер и творац Фајзера имају исти став

Танјуг

08. 05. 2021. у 13:19

НАГЛИ пораст заразе корона вирусом у земљама у развоју, попут Индије, због релативне оскудице у понуди вакцина, значи да ће се пандемија ширити до средине 2022. године, изјавио је директор немачке компаније Бајонтек Угур Шахин.

ВАКЦИНЕ БИ ТРЕБАЛО КОМБИНОВАТИ: Доктор Шеклер и творац Фајзера имају исти став

Фото: Принтсцреен/РТС

Због хитности, власти би требало да размотре мере као што су мешање и подударање вакцина различитих произвођача, наводе из Бајонтека, који са америчким Фајзером производи вакцину против корона вируса.

- Морамо обезбедити заиста високе стопе вакцинације широм света. У супротном, нико неће бити сигуран - рекао је Шахин и додао да ће пандемија престати тек кад се "имунитет крда" оствари широм света.

- Средином 2022. чак ће и густо насељене региони попут Индије постићи високу стопу вакцинације и имунитета крда - рекао је Шахин.

- Видећемо у следећих 12 месеци како све већи број индустријских земаља у развоју и земаља с ниским приходима достиже ову врсту имунитета крда само повећањем производних капацитета тренутно постојећих произвођача и додавањем нових производних локација - додао је Шахин.

Он је рекао да проширују производњу са висе од 30 компанија како би произвели више вакцина за снабдевање земаља попут Индије.

- Мешање и подударање различитих врста вакцина, укључујући комбиновање оних заснованих на технологији мРНА, као што је Бајонтекова, са тзв. вирусним векторским вакцинама попут АстраЗенеке, могло би бити потребно да би се окончала пандемија - рекла је Озлем Туречи, сувласница компаније Бајонтек.

Исти став има и проф. др Миланко Шеклер са Ветеринарског института у Краљеву који је први прочитао геном корона вируса. Он сматра да би давањем различитих вакцина биле успешно покривене мутације због којих се пандемија продужава.

- У ветерини увек комбинујемо неколико доза и неколико вакцина, јер се тако покривају све варијанте и мутације - објаснио је проф. Шеклер.

- Гарантујем да се у тој комбинацији може направити боља заштита, јер је то искуство из ветерине. Имунитет је сличан, имуни систем реагује исто. Од опасних заразних болести 75 одсто су исти за животиње и за људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)