РАК ЈАЈНИКА ЋЕ ПОДМУКЛО ДА УЗНАПРЕДУЈЕ: Због пандемије ковида жене ређе долазе на контроле

Б.Р.

06. 05. 2021. у 11:51

У СРБИЈИ се под слоганом "Време подршке" девети пут обележава Светски дан борбе против рака јајника, најсмртоноснијег гинеколошког канцера, од којег сваког дана у нашој земљи три жене оболе, а једна умре.

РАК ЈАЈНИКА ЋЕ ПОДМУКЛО ДА УЗНАПРЕДУЈЕ: Због пандемије ковида жене ређе долазе на контроле

Фото: Д. Зечевић

Стручњаци упозоравају да имамо око 800 нових пацијенткиња годишње, док се у свету региструје више од 300.000 нових случајева сваке године. Рак јајника је десети најучесталији рак код жена и пети по смртности од свих канцера који погађају жене.

-И ове године апелујемо и стављамо акценат на превентивне гинеколошке прегледе, посебно код жена које у својој породици имају искуство са гинеколошким малигнитетом. Протекла година обележена је пандемијом ковида 19 и то је додатно отежало ситуацију, па жене не одлазе редовно на прегледе и занемарују симптоме. Нема прецизне статистике, према подацима које има удружење "Проговори", за последњих годину дана дијагностиковано је готово 200 пацијенткиња мање него иначе на годишњем нивоу. Где су те жене, када ће се јавити лекару? Плашимо се да ћемо врло брзо бити суочени са већим бројем оболелих жена од овог малигнитета и то у поодмаклим фазама болести, када је степен излечења мали- каже Горица Ђокић из Удружења за борбу против рака јајника "Проговори".

Иначе, рак јајника се веома тешко открива на време и то је проблем са којим се суочавају стручњаци у целом свету. Оно што је потребно јесте едукуација и подизање свести о одласцима на прегледе како би се смањила смртност од ове болести.

Светски дан борбе против рака јајника удружује организације широм света које се баве овом темом, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири. За жене које живе са том болешћу, као и за њихове породице и пријатеље, обележавање овог дана изграђује нови смисао у пружању подршке у борби за излечење.

-Пандемија корона вируса изменила је околности у којима живимо и наше приоритете. Страх од заражавања и окупираност здравственог система борбом против ковида имали су за последицу запостављање симптома других болести и одлагање одласка код лекара. У онкологији, уочен је већи број пацијената који долазе у одмаклој фази болести. Сада, када имамо на располагању вакцину као моћну заштиту од ковида, можемо поново да се усмеримо на превенцију других болести. Редовни гинеколошки прегледи као и рано препознавање симптома могу омогућити откривање рака јајника у раној фази-каже др Ана Јовићевић, епидемиолог са Института за онкологију и радиологију Србије.


ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ ПРОФЕСОРУ

Удружење "Проговори" заједно са Форумом пацијената Србије, традиционално у мају додељује награду "Зорица Велицки". Овогодишње признање, намењено доприносу у побољшаљу положаја пацијената у Србији, постхумно је додељено проф. др Радану Џодићу. Награда је добила назив по жени која је основала удружење за борбу против рака јајника "Проговори" и која је после вишегодишњих напора изгубила битку са овом опаком болешћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)