ЗМИЈЕ ИЗЛАЗЕ ИЗ СКЛОНИШТА, ОТРОВ ИМ ЈЕ САДА НАЈЈАЧИ: Биолог открио где их има највише и како да реагујемо у случају уједа

Новости онлине

01. 05. 2021. у 17:24

АПРИЛ и мај су месеци када змије излазе из својих склоништа и крећу у потрагу за храном, па се свима који намеравају да бораве у природи саветује да никако не иду без адекватне обуће и штапа као првог степена заштите јер змије у овом периоду имају најјачи ниво отрова.

ЗМИЈЕ ИЗЛАЗЕ ИЗ СКЛОНИШТА, ОТРОВ ИМ ЈЕ САДА НАЈЈАЧИ: Биолог открио где их има највише и како да реагујемо у случају уједа

Фото: Депоситпхотос

Змија тренутно има највише у каменим и напуштеним местима, објашњава Кристијан Овари, биолог у Зоолошком врту у Београду.

- У овом периоду оне активно обилазе просторе који апсорбују топлоту током дана, а испуштају током ноћи, тако да су то углавном камењари и шипражја. Благодети лепог времена вуку са собом и друге проблеме јер и змије воле топлоту - навео је Овари.

Биолог Овари је изјавио да у целој Србији постоји 10 отровних врста змија, а да је њихов отров најконцентрисанији управо у пролеће када крену да излазе јер су целу зиму гладовале.

Он још објашњава да ова количина отрова нема исто дејство на свакога, јер то зависи од величине и тежине особе.

- Наше отровнице углавном имају хеморагин као активну компоненту, то значи да имају хемолитичко дејство, то су измењени ензими за варење који уништавају крвна зрнца и крвне судове. Зато је јако опасно уколико би дошло до уједа јер органи који страдају су најпре јетра и бубрези - указао је биолог Овари.

Он напомиње да ујед може проузроковати и друге озбиљне последице, те може доћи до угрушака, а распадање крвних зрнаца може изазвати друге здравствене проблеме. Тако да поред опреза одраслих особа, велика пажња мора да се посвети деци.

- Морамо да водимо рачуна о деци када их водимо у природу. Па ни у градској средини их пуштамо да се шетају без надзора, тако да их треба их треба припремити пре одласка у дивљину - казао је он.

Биолог Овари саветује да у природу треба ићи припремљен и свакако са дозом опреза.

- Ако смо се одлучили да идемо у природу, треба да идемо у затвореној обући изнад чланка као и да обавезно са собом понесемо неки штап. Ако је ту неки камен и желимо да седнемо, свакако најпре погледати јер се змије најчешће крију управо око камена - рекао је Овари.

Он напомиње да већина наших отровница не прерасту више од 10 центиметара и да оне нису агресивне већ реагују у самоодбрани када их нагазимо или додирнемо.

Уколико дође до уједа змије, према речима биолога не треба паничити, већ потражити помоћ лекара.

Кристијан Овари/Фото: Принтсцреен

- Након уједа змије човек има око четири сата да отров својим деловањем изазове трајна оштећења у организму, тако да је то више него довољно да особа потражи помоћ у лекарској ординацији - објаснио је биолог.

Како тврди биолог Овари у Војводини нема отровница, а тамо где би могле да буду су углавном Јужније од Саве и Дунава, као и сасвим сигурно у кањонима, камењарима и шипражијима.

Он напомиње да змије у нашим крајевима нису опасне, те се врло често можемо сусрести са лажном шарком која је агресивна али само при самоодбрани јер се брани уједом.

Овари напомиње да се доза отрова коју змија испусти разликује током њене самоодбране и у тренутку када она лови.

Како каже, да налетимо на змију у сопственој башти мала је вероватноћа, али ако би се то десило то би биле углавном белоушке или лажне шарке.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)