ПЉУШТАЋЕ КАЗНЕ И ЗА ПРВИ МАЈ: Ово су правила за празнике - на уранак само у групама од пет људи

Новости онлине

29. 04. 2021. у 20:48

У СУСРЕТ предстојећим празницима - Великом петку, Првом мају и Васкрсу - на Ади Циганлији у Београду очекује се велики број посетилаца на отвореном.

ПЉУШТАЋЕ КАЗНЕ И ЗА ПРВИ МАЈ: Ово су правила за празнике - на уранак само у групама од пет људи

Фото: Катарина Михајловић

Из Управе ЈП "Аде Циганлије" рекли су да прве посетиоце очекују већ у ноћи петак на суботу. Једино место на коме је могуће палити ватру и правити роштиљ јесте пикник простор, што ће контролисати радници обезбеђења.

А у вези са прописаним епидемиолошким мерама, из тог јавног предузећа поручују да немају надлежност да надзиру њихову примену.

- Грађани су дужни да се придржавају епидемиолошких мера. На отвореном је забрањено више од пет особа у групи, што значи да морају тако да се групишу. Према мерама, требало би да пет људи буде на клупи - рекла је ПР ЈП "Ада Циганлија" Маја Павловић наводећи да није цео пикник простор покривен клупама.

О улози обезбеђења каже да су ту да обезбеде ред и мир.

- Да ли ће се суграђани придржавати мера или не, то више није до нас. Обезбеђење ту да води рачуна о реду и миру, да уоче ако неко претера са алкохолом. Немају ингеренције да санкционише због непоштовања мера, али, могу да опомену. Значи, они прођу, уоче велику гужву и кажу да је њихово да упозоре на постојеће епидемиолошке мере. То је оно што смо ми у моћи да урадимо - навела је даље додајући да немају процену о томе колико ће посетилаца на отвореном бити на Ади за викенд.

Реаговала је и на медијске наводе о томе да је простор са комплетном инфраструктуром на располагању за 2.000 људи, те да се очекује да ће број посетилаца бити и већи уз речи да је немогуће извршити процену.

- Оно што је сигурно јесте да ће људи масовно отићи из града. Оно што је такође сигурно јесте да је Ада једино место у граду које има оволику ширину и оволико места на отвореном да може да прими већи број људи. До јуче је прогноза говорила да ће бити кише. Много фактора утиче на то да ли ће доћи - казала је.

У вези са начином на који ће комунална милиција контролисати спровођење мера током предстојећих празника на отвореном, огласио се и начелник Комуналне милиције Града Београда Иван Дивац.

Иван Дивац/Фото: ТВ Прва принтскрин

- Прво и основно јесте да Кризни штаб није променио своју одлуку. Значи, забрањено је окупљање више од пет особа на отвореном простору. То је суштина. Апел људима јесте да се не окупљају - казао је он.

Навео је и да ће комунална милиција бити на терену, те да ће, ако буду морали, и кажњавати.

- Комунална милиција ће бити на терену, контролисати, упозоравати и ако буде морало, кажњавати. Обилазиће град, угоститељске објекте, паркове и поступати по пријавама грађана и у свакој конкретној ситуацији, зависно од онога што затекнемо. Да ли ће то бити упозорење, наређење или кажњавање, зависи од тога шта ћемо затећи - казао је наводећи да је у редовном плану обилазак целог града током предстојећих празничних дана.

Даље је навео и да очекује да ће бити кршења мера, као што тога бива сваког Првог маја. Свакако упозорава да је паљење ватре и прављење роштиља на непрописаном месту кажњиво.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)