ЈОШ ВЕЋА БЛИСКОСТ: У Београду отворен Руски балкански центар за анализу савремених процеса

В. Н.

29. 04. 2021. у 19:37

У БЕОГРАДУ је у четвртак отворен Руски балкански центар који ће се бавити научним истраживањем и анализом савремених политичких, економских, друштвених, културних, верских и других процеса у Србији и земљама региона.

ЈОШ ВЕЋА БЛИСКОСТ: У Београду отворен Руски балкански центар за анализу савремених процеса

Боцан-Харченко и Дачић / Фото Танјуг

Председник Управног одбора новоотвореног Центра, посланик Државне думе Руске Федерације и председник Института за дијаспору и интеграције Константин Затуљин, честитао је на отварању Центра и прочитао поруку потпредседника Владе Русије Јурија Борисова. У њој се истиче да, без обзира на последице пандемије и кризу у светској привреди, сарадња Русије и Србије наставља да се развија успешно и динамично у свим правцима.

Отварању Центра присуствовао је и Ивица Дачић, председник Скупштине Србије.

- Све ове године, Србија је имала принципијелну подршку Русије без које не смем ни да помислим где би наша земља била. Русија као глобална сила, на делу показује тежњу да се не допусти кршење међународног права - истакао је Дачић.

Он је рекао да наша земља, која је и сама дуго била изложена санкцијама, не прихвата политику једностраних одлука и притисака и да се није и никада неће придружити санкцијама против Русије.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко прочитао је и писмо шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који је подсетио да се односи двеју земаља развијају узлазном линијом и указао на значај друштвене дипломатије у јачању пријатељства и сарадње два народа и две држава. Лавров је у писму изразио очекивање да ће Центар дати допринос томе, а Боцан-Харченко је поручио да ће се и сам трудити да помогне раду Центра.

Директор Руског балканског центра у Београду Славенко Терзић казао је да ће Центар бити место окупљања руских и српских, односно балканских и других европских и изваневропских средина, те да ће настојати да му мисија буде дубље руско познавање и разумевање Балкана, али и боље познавање и разумевање Русије, њене цивилизације и савремених тежњи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)