БИЋЕ ОБРТА: Српски метеоролог објавио нову прогнозу, ево какво нас време очекује до 1. маја

Novosti online

24. 04. 2021. у 20:45

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић изнео је нову временску прогнозу до краја априла.

БИЋЕ ОБРТА: Српски метеоролог објавио нову прогнозу, ево какво нас време очекује до 1. маја

Фото: Д. Балшић/Принтскрин Хепи ТВ/илустрација

Данашње јутро освануло је ведро и веома хладно за ово доба године, уз веома ниске јутарње температуре. У североисточним, централним и у котлинама југоисточне и западне Србије било је слабог мраза на 2 метра изнад тла, док је при тлу приземног мраза било у већини предела. Само је на југу Србије због облачности било топлије, јер је облачност спречила веће израчивање ваздуха у атмосферу.

Минимална јутарња температура кретала се од -1 до 3°Ц, на северу Војводине до 4°Ц, а у Београду, на истоку Србије и на Косову и Метохији било је 5°Ц. У нижим пределима најхладнији су били Вршац и Велико Градиште са -2°Ц. Сјеница и Копаоник мерили су -3°Ц.

Ове суботе под утицајем повишеног ваздушног притиска са запада и северозапада Европе, у већем делу Србије и у Београду преовладава сунчано. Само је на крајњем југу Србије облачно и то под утицајем циклона са југа Грчке и Медитерана, који условљава облачност са обилним падавинама у Грчкој и на југу Северне Македоније. Дакле, периферни део овог облачног система захвата само крајни југ Србије, тако да се у тим пределима понедге очекује слаба киша.

И у наставку дана сунчано и умерено топло, само на крајњем југу облачно, понегде са слабом кишом. Максимална темпетратура до 18°Ц.

Нажалост, у ноћи између суботе и недеље биће поново ведро и веома хладно, уз појаву слабог мраза на 2 метра, док се при тлу мраз очекује у већини предела. Минимална јутарња температура биће у недељу ујутро слична као и данас и кретаће се од -1°Ц до 5°Ц у нижим пределима, а на Пештеру до -5°Ц. Током дана биће топло, максимална температура до 21°Ц, у Београду до 19°Ц.

Дакле, овај викенд може донети велику опасност по пољопривредне и ратарске културе, нарочито по културе при тлу, тако да су обавезне адекватне мере и заштите. Мраз овог викенда може нанети само додатне штете већ много оштећним културама од претходних мразова током априла и марта.

Добра вест је да нас следеће седмице не очекују мразови и најверовартније је да је ово све од мразова на 2 метра ове пролећне сезоне у нижим пределима.

У Србији у недељу јутро ведро и веома хладно, понедге уз слаб мраз, док се приземни мраз очекује у већини предела. У долинама и котлинама очекује се магла. Током дана сунчано и топло. Ветар слаб, променљивог правца. Минимална температура од -1 до 5°Ц, при тлу ниже, а максимална дневна од 17 до 21°Ц. Након јутарњих 5°Ц, максимална температура током дана у Београду 19°Ц.

У Србији у понедељак повећање облачности. На крајњем северу током дана биће услова за кишу, а током ноћи и у осталим пределима. Максимална температура од 11°Ц на северозападу до 19°Ц на југоистоку Србије.

У уторак облачно и свежије са кишом, пљусковима и грмљавином. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, на југу Баната и са олујним ударима. Максимална температура од 10 до 16°Ц, у Београду до 13°Ц.

Од среде до суботе променљиво облачно и топлије са локалним пљусковима и грмљавином, док ће на југу бити суво и углавном сунчано, али и најтоплије. Максимална температура од 18°Ц на северозападу до 26°Ц на југу Србије, у Београду у завосности од дана од 19 до 24°Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)